Publiceringsdatum:
Senast uppdaterad:
Klimatklivet öppnar för ansökningar till snabba projekt
I januari går det att söka stöd genom Klimatklivet för snabba projekt som kan färdigställas under sommaren. Det kan exempelvis vara inköp av en viss utrustning, som att byta ut en oljepanna mot ett fossilfritt alternativ eller att elektrifiera inom jordbruket.
Klimatklivets ansökningsperiod som var planerad till november sköts på framtiden för att en stor del av medlen i Klimatklivet är uppbundna i pågående och kommande projekt och att det ekonomiska utrymmet på längre sikt har minskat. Det gör att Naturvårdsverket i dagsläget inte kan ge nya stöd till större projekt som löper över flera år.
Den 17-24 januari öppnar istället en särskild ansökningsperiod för snabba projekt. Den gäller för investeringar som kan slutföras senast 30 augusti och slutrapporteras senast 30 september. Naturvårdsverket meddelar att det finns mycket medel att dela ut under 2025. De räknar med att kunna öppna ordinarie ansökningsperioder igen under senare halvan av 2025.
– Det här är ett tillfälle att söka stöd för att byta värmesystem som drivs av olja eller naturgas till lösningar som fjärrvärme, biobränslepannor eller värmepumpar. Även elektrifiering inom jordbruket, som bevattnings- och gödselpumpar är investeringar som går att söka stöd för i januari, säger Cornelia Rödén, som är energi- och klimatstrateg på Länsstyrelsen i Gotlands län.
Om ansökningsperioden i januari
Klimatklivets ansökningsperiod för snabba projekt är öppen 17-24 januari 2025. Åtgärderna får inte påbörjas innan beslut. Ansökningsperioden för snabba projekt gäller inte för laddinfrastruktur.
Fakta om Klimatklivet
Klimatklivet är ett stöd till fysiska investeringar som minskar utsläppen av koldioxid och andra växthusgaser. I de ordinarie ansökningsperioderna finns möjlighet att söka stöd för investeringar inom många olika områden, som till exempel vätgas, jordbruk, laddinfrastruktur, fossilfria lösningar för sjöfart, flyg och tunga transporter, cirkulära flöden, nyttjande av spillvärme, gasinsamling, biogas, biodrivmedel och elektrobränslen eller andra klimatinvesteringar.
Pengar från Klimatklivet ges först och främst till de åtgärder som ger störst varaktig minskning av växthusgasutsläpp per investerad krona. Medlen kommer delvis från EU:s återhämtningsfond, NextGenerationEU. Stödet kan sökas av företag, föreningar, myndigheter och andra organisationer, men inte av privatpersoner.
Länsstyrelsen vägleder sökanden och stödjer Naturvårdsverket i handläggningen. Naturvårdsverket är den myndighet som beslutar om stödet.
Mer information om Klimatklivet
Du hittar mer information om Klimatklivet på länsstyrelsens och Naturvårdsverkets webbsidor:
Klimatinvesteringsstöd, lansstyrelsen.se
Klimatklivet, naturvårdsverket.se Länk till annan webbplats.