Publiceringsdatum:
Senast uppdaterad:
Efterlysning till årets energidialog
Den 28 november är ett viktigt datum för Gotlands elförsörjning. Då hålls årets energidialog – med fokus på Gotlands framtida elbehov. Förhoppningen är att en bredd av Gotlands näringar finns representerad för att bidra med sina perspektiv till vad som behöver göras för att nå energi- och klimatmålen på Gotland.
Gotlands energidialog genomförs årligen och har ett extra angeläget fokus i år. Länsstyrelsen har i uppdrag från regeringen att revidera Gotlands energi- och klimatstrategi. För att strategin ska få bäst bäring behövs aktuella och framåtspanande insikter och behov från Gotlands olika näringar, aktörer, organisationer och privatpersoner.
– Vi efterlyser alla som har insyn kring energi- och elbehov och som vill vara med och bidra i diskussionerna under energidialogen, säger Cornelia Rödén, som är nytillträdd energi- och klimatstrateg på Länsstyrelsen i Gotlands län.
Diskussionerna kommer hållas i grupper indelade efter de fokusområden som ingår i strategin, som är: hållbart energisystem, klimatsmart industri, resurseffektiv bebyggelse, fossilfritt transportsystem, areella näringar och hållbar konsumtion.
– Det vi vill att gruppdiskussionerna ska mynna ut i är något konkret att ta på, som olika perspektiv, erfarenheter och spaningar, för att få fram hur man kan ställa om till fossilfri energi inom olika sektorer framöver, säger Cornelia Rödén.
Energidialogen kommer att inledas av landshövding Charlotte Petri Gornitzka och regionstyrelsens ordförande Meit Fohlin och sedan modereras av energi- och klimatsamordnare Agneta Green. Gruppdiskussionerna varvas med föreläsningar av Energimyndigheten, Geab och Region Gotland.
– Det här är också en dag för kompetensutveckling, säger Cornelia Rödén.
Energidialogen vänder sig till företag, organisationer, myndigheter, ideella organisationer och privatpersoner. Sista anmälningsdag är 20 november.
För mer information och anmälan:
Om Gotlands energi- och klimatstrategi
Den nuvarande energi- och klimatstrategin gäller sedan 2019. Den kommer att bearbetas och uppdateras fram till i vår, då revideringen går ut på remiss för att kunna beslutas i juni 2025. Arbetsgruppen för energi- och klimatfrågor på länsstyrelsen har utökats inför revideringen. Förutom energi- och klimatsamordnare Agneta Green och energi- och klimatstrateg Cornelia Rödén ingår även Susanne Ljung, som är nytillträdd energi- och klimatstrateg.