Publiceringsdatum:
Senast uppdaterad:
Beredskapen kring livsmedel i fokus på workshop

I workshoparbetet på Gotland deltog bland annat representanter från primärproduktion, förädling, grossistverksamhet, handel, restaurang och transporter.
Alla ska ha tillgång till nog med mat och dricksvatten vid kris och krig, oavsett var i landet de bor. Det är målet för Sveriges livsmedelsberedskap. Men förutsättningarna för att nå målet kan se olika ut i olika delar av landet. Länsstyrelsen i Gotlands län och Livsmedelsverket arrangerade nyligen en workshop för att öka förmågan att hantera en bristsituation eller andra störningar i livsmedelskedjan.
Närmare 20 företag, flera av Region Gotlands verksamheter tillsammans med Försvarsmakten samlades på länsstyrelsen för att tillsammans bearbeta våra möjligheter att hantera olika typer störningar och ytterst krig. Tre typer av problem hade valts ut som tema för diskussionerna; brister i transportsystemen, vattenförsörjningen och elförsörjningen.
De prioriterade frågorna handlade om vilken hjälp man kan behöva för att hantera effekterna av störningen, om det finns några handlingsalternativ för hanteringen och vilka förebyggande åtgärder som respektive verksamhet kunde se som möjliga.
– De flesta efterfrågar ramar och riktlinjer för ansvar när störningar inträffar. Tillsammans kunde vi konstatera att vi utifrån vårt ö-läge visserligen har utmaningar att hantera, men också att vi genom ö-läget alltid varit tvungna att tänka lite längre. Att vi har en vana att lösa problem när de uppstår står klart för de flesta, men frågan är hur mycket vi kan öka vår förmåga genom att arbeta med systematik och framförhållning, säger Karin Farinder, handläggare vid länsstyrelsens enhet för samhällsskydd och beredskap.
Bakgrunden är ett initiativ från Livsmedelsverket som 2023 bjöd in större livsmedelsföretag, branschorganisationer och myndigheter för att på nationell nivå identifiera åtgärder för att förebygga och hantera en bristsituation som riskerar att påverka livsmedelsförsörjningen. Arbetet ledde till ett antal förslag, varav flera nu sätts i verket. Workshopparna bidrog också till att skapa viktiga nätverk, som underlättar både det förebyggande arbetet och en krissituation.
Under hösten 2024 görs samma sak, fast på regional nivå, när länsstyrelserna i Gotlands, Västra Götalands, Örebro och Stockholms län, tillsammans med Livsmedelsverket, bjuder in företag, kommuner och regioner för att diskutera regionala och lokala utmaningar och förslag till åtgärder.
I workshoparbetet på Gotland deltog representanter från primärproduktion, förädling, grossistverksamhet, handel, restaurang, transporter och energiförsörjning. Från den offentliga sidan fanns måltidsverksamhet, upphandling, vatten och avlopp, beredskap, näringsliv och tillväxt med.
Deltagarna bär med sig insikter både för egen verksamhet och tankar kring en större helhet. Slutsatsen efter dagen blev att arbetet är i gång men att mycket återstår.
– Det finns många saker att ta itu med inom flera olika områden. En av utmaningarna ligger i att vi inte kan förutsäga vad nästa störning kommer att handla om, när den inträffar, hur omfattande eller långvarig den blir eller när på året den inträffar, säger Karin Farinder.
– Livsmedelsverket arbetar för en god livsmedelsberedskap i hela vårt avlånga land. Genom workshopparna vill vi och länsstyrelserna stärka de regionala förutsättningarna för att förebygga och hantera störningar i livsmedelsförsörjningen. Nästa år hoppas vi kunna göra samma sak i fler län, säger Mats Johansson, chef för Livsmedelsverkets enhet för livsmedelsförsörjning.