Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Ny invasiv snigel upptäckt på Gotland

Foto av en snigel som krälar i ett blött grönt gräs.

Den svarthuvade snigeln har upptäckts vid Djuplunda och Haga i Visby. Foto: Tiina Kumpula

Arten svarthuvad snigel har hittats i Visby. Länsstyrelsen råder nu allmänheten att vara uppmärksamma i sin trädgård och motverka att snigeln sprider sig.

Den första rapporterade upptäckten av svarthuvad snigel i Sverige gjordes i oktober 2019. Idag finns ett trettiotal bekräftade förekomster på fastlandet, men nu har den alltså upptäckts vid Djuplunda och Haga i Visby.

Eftersom arten är så ny i Sverige saknas fortfarande kunskap om dess ekologi och invasivitet i just vårt klimat. Däremot har man kunnat slå fast att arten förekommer med hög täthet och ofta i närhet till privata trädgårdar. Det i sin tur tyder på att arten kan bli ett problematiskt skadedjur och att den kan ses som invasiv.

– Det är olyckligt att man upptäckt den här snigeln på Gotland. På fyndplatsen har vi nu under flera dagar hittat ett stort antal sniglar. Sniglarna lägger ägg under hösten som övervintrar och kläcks till våren. Det är därför viktigt att vi agerar nu för att minska risken för en invasion när de kläcks, säger Tiina Kumpula, naturvårdshandläggare vid Länsstyrelsen i Gotlands län.

Man kan se att snigeln har spridit sig till flera länder i Europa. Vanligast är den i Tyskland där den har funnits i cirka 20 år, men den förekommer också i Lettland, Litauen och Belarus. Exakt hur den sprids vet man inte, men man tror att spridningen kan ske via kommersiell och/eller privat handel av jord och växter.

Hur känner man igen den?

Snigeln känns igen på sitt svarta huvud och i övrigt gråaktiga kropp. I form och storlek är den ungefär som en åkersnigel och kan bli upp till 45 mm lång. Den kan skiljas från andra liknande snigelarter genom att den alltid har andningshålet baktill i mantelns högersida.

Bild av en svarthuvad snigel. Den är gå till färgen och ett svart huvud. På ryggen har den en typ av mantel med ett tydligt andningshål på högra sidan bak.

Vad ska man göra när man ser den?

Arten är i ett tidigt invasionsskede och precis som för andra invasiva främmande arter så är insatser som effektivast ju tidigare man startar. Om du upptäcker svarthuvad snigel på din tomt ska du ta bort och avliva den. Tänk dock på att det finns flera önskade arter av sniglar, så ta inte död på sniglar som du inte är säker på är svarthuvad snigel.

Det är till stor hjälp om du fotar och rapporterar in fyndet av svarthuvad snigel till artportalen. Det hjälper till i arbetet att kartlägga snigelns förekomst på Gotland och följa hur den sprider sig.
Rapportera ett fynd på www.invasivaarter.nu Länk till annan webbplats.

Till dig som bor i Djuplunda eller Haga

  • Flytta inte trädgårdsmaterial på tomten eller till återvinningscentraler. Det finns sannolikt sniglar och ägg i materialet som då sprids till nya områden.
  • Använd fällor för sniglarna. Du kan exempelvis ta en glassburk med öl (kattmat och snigelpellets fungerar också) som sniglarna dras till.
  • Döda de sniglar du hittar på din tomt. Du kan exempelvis använda en sax. Du kan även samla sniglarna i en påse och frysa in då det liknar deras naturliga död när frosten kommer.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Charlotte Petri Gornitzka

Besöksadress

Visborgsallén 4

Postadress

621 85 Visby

Organisationsnummer

202100-2312

Följ oss