Publiceringsdatum:
Senast uppdaterad:
Nytt projekt ska leda till ett robustare
energisystem på Gotland
Länsstyrelsen startar ett projekt med fokus att undersöka Gotlands framtida behov av energi och hur den energin kan fås fram för att minska fossilberoendet och öka robustheten. Projektet pågår från september 2024 till december 2026 med en budget på 6 miljoner kronor från Energimyndigheten.
Länsstyrelsen har i uppdrag av regeringen att utveckla den regionala energiplaneringen, bland annat genom att uppdatera de lokala energi- och klimatstrategierna och ta fram handlingsplaner för elektrifiering.
– Vi har ett stort behov av energiomställning från fossila bränslen till förnybara, framför allt för klimatet och vår beredskap. Det kräver en stärkt och utvecklad energiplanering, vilket det här projektet ska leda till. Sveriges medlemskap i Nato ställer ytterligare krav på energisystemets kapacitet och robusthet, säger landshövding Anders Flanking.
En del av projektarbetet är att undersöka det gotländska samhällets energibehov i framtiden, där totalförsvaret utgör minimibehovet och utvecklingen av näringslivet utgör tillväxtbehovet. Genom att analysera risker och sårbarheter ska behovet av regional energiproduktion jämfört med importerad energi identifieras.
– Resultaten kommer dels kunna användas som planeringsunderlag för flera olika aktörer, som Region Gotland och Geab. Dels avser projektets resultat ge vägledning till energiaktörer, både myndigheter och företag, säger Agneta Green, som är energi- och klimatsamordnare och projektledare.
För att kunna möta elbehovet i närtid ska projektet jobba fördjupat med två målkonflikter för produktion av förnybar el. Den ena är att identifiera möjligheter och förutsättningar för samexistens med Försvarsmaktens verksamhet. Den andra är att ta fram vägledning till aktörer och myndigheter när det gäller påverkan på kulturmiljö och landskapsbilden.
Projektet heter ”Framat – Framtida energisystem utifrån samhällets behov”. Det genomförs i samverkan mellan Länsstyrelsen, Försvarsmakten, Energimyndigheten, Region Gotland, Gotlands Elnät AB och Uppsala universitet Campus Gotland. Viktiga dialoger kommer även föras framförallt med Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, Svenska kraftnät, stora energianvändare och energiproducenter. Flera av aktörerna ingår i nybildade samverkansforumet Gaist, som kommer vara ett viktigt dialogforum för projektet.
Det här är ett av de projekt som Energimyndigheten prioriterar att finansiera inom regeringens anslag för utvecklad energiplanering.