Aktuella varningsmeddelanden i Gotlands länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Ag riskerar att ta över Gotlands rikkärr
– 502 våtmarker inventerade

Grönskande våtmark med blommor.

Rikkärren är en av Gotlands ansvarsmiljöer och är viktiga för klimatet, vattenhållningen och den biologiska mångfalden. Men enligt den senaste inventeringen håller 75% av rikkärren på att växa igen.

Rikkärr är kanske mest kända för sina många orkidéer och källor som ibland bildar ringlande bäckflöden. På Gotland kallas de för källmyrar, och är en av öns viktiga ansvarsmiljöer. Gotlands rikkärr ar erkänt höga naturvärden och vi har faktiskt en av de största arealerna rikkärr i hela riket.

Kunskapsinsamling

Somrarna 2022 och 2023 återinventerades 502 våtmarker om totalt 1 190 hektar. Majoriteten av de inventerade våtmarkerna visade dock på någon typ av negativ påverkan. I första hand igenväxning med ag, högt gräs, träd och buskar.

– Igenväxningen med ag är ett av de större hoten mot våra rikkärr, då det växer snabbt och breder ut sig. Det finns ett stort behov av restaureringsåtgärder och anpassat bete för att bevara våra rikkärr, säger Annika Forsslund, naturvårdshandläggare.

Hela resultatet av rapporten finns att läsa bland våra publikationer, och du kan även se dem i vårt kartverktyg i lagergruppen rikkärr under naturvård.

Inventering av rikkärr - Gotland Länk till annan webbplats.

Länsstyrelsens kartverktyg Länk till annan webbplats.

Fler potentiella rikkärr på Gotland

För att få en uppfattning om hur många fler rikkärr det kan finnas på Gotland har även en kartering gjorts med hjälp av fjärranalys. Den visar att ytterligare 9 770 hektar är möjliga rikkärr. Det rör sig som många små områden på omkring 1,5 hektar vardera. All kartinformation om potentiella rikkärr, vegetationstyper och rikkärr med källmiljöer finns i länsstyrelsens webbGIS.

Kartering av potentiella rikkärr - Gotland Länk till annan webbplats.

Länsstyrelsens kartverktyg Länk till annan webbplats.

Därför behövs rikkärren

Rikkärren är en viktig miljö för en stor mängd arter, där flera har gjort särskilda anpassningar och inte kan förekomma i andra typer av våtmarker. Våtmarker är sig är viktiga både lokalt för att hålla vatten kvar på ön, och för att binda kol och vara en del av det globala klimatarbetet.

Genom regeringens satsning på våtmarker finns det möjlighet att tillsammans med markägare genomföra åtgärder för att restaurera våra rikkärr. Man kan därför ta kontakt med länsstyrelsen om man har rikkärr med åtgärdsbehov på sin mark, vilket man kan få hjälp att se via kartinformationen i webbGIS.

– Vi kommer själva också att ta kontakt med markägare till rikkärr, men det är alltid bra att ha engagerade markägare att jobba tillsammans med, säger Annika Forsslund.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Anders Flanking

Besöksadress

Visborgsallén 4

Postadress

621 85 Visby

Organisationsnummer

202100-2312

Följ oss