Publiceringsdatum:
Senast uppdaterad:
Naturvårdsbränning på Gotska Sandön
Länsstyrelsen i Gotlands län planerar att genomföra en kontrollerad naturvårdsbränning på Gotska Sandön under vecka 35. Syftet med naturvårdsbränningen är att bevara naturtyper och gynna den biologiska mångfalden och bidra till säkerheten på ön.
Naturvårdsbränning är en viktig skötselmetod som ingår i Gotska Sandöns skötselplan. En bränning skapar öppna, ljusa skogar med naturliga gläntor och död ved. Brandens värme och den brända veden är avgörande för vissa arters överlevnad.
– Det finns många växt- och djurarter som är beroende av att det brinner i skogen ibland. Naturvårdsbränning kommer därför att gynna mångfalden på ön, säger Tomas Johansson, naturvårdshandläggare vid länsstyrelsen.
2022 genomfördes den första naturvårdsbränningen på Gotska sandön sedan den nya skötselplanen togs i drift. Då brändes omkring 20 hektar strax sydost om kapellänget och fyrbyn.
En naturvårdsbränning kan bara ske när väder och markförhållanden är gynnsamma. Lagom uttorkning av marken, väder, vind och meteorologiska förhållanden måste vara rätt. Under vecka 35 hoppas vi att förutsättningarna är bra för en naturvårdsbränning. Bränningslag och övrig personal åker därför ut till Gotska Sandön för att genomföra naturvårdsbränning i en dag, i dagsläget mest troligt onsdagen den 28 augusti.
Säkerheten är mycket viktig och kräver noggrann planering. Naturvårdsbränningen utförs av ett kompetent bränningslag i samverkan med räddningstjänsten, SOS Alarm, Kustbevakningen och brandflyget med flera. Bränningen sker denna gång endast i ett mindre skogsområde med en areal på omkring 10 hektar. Skogsområdet omgärdas till stor del av skogsvägar. Alla gränser kommer att säkras med utlagd brandslang. Slanglinjen och skogen intill bränningsområdet kommer att vattnas i samband med bränningen för att minimera risken för att branden sprider sig utanför bränningsområdet.
På sikt kan bränningen medföra en minskad risk för att oönskade bränder tar fart och sprider sig. Bränningsplatsen är en del av en större brandplan för Gotska Sandön.
– Bränningen kan öka brandsäkerheten genom att bränslet på marken minskas på en strategisk plats på ön. Under bränningen bildas mycket rök som stiger högt och kan färdas långt. Röklukt från Gotska Sandön kan komma att kännas av under flera dagar beroende av vindriktning, säger Tomas Johansson.
Enligt SMHIs väderprognos ska det blåsa sydvästlig vind under bränningen, vilket gör att den rökpelare som blir av naturvårdsbränningen kommer att färdas nordost om Gotska Sandön.