Risk för vattenbrist i Gotlands länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Högt tryck i känslig natur

En karg kuststräcka, någonstans på Gotland. Till vänster i bild anas sidan på en husbil.

Den som kör motorfordon eller campar på Gotland har ett ansvar att ta reda på vad som gäller kring exempelvis terrängkörningslagen och camping.

Många väljer den här sommaren att uppleva Gotland med husbil, husvagn eller campervan. Det kan vara ett härligt sätt att utforska ön och vår vackra natur. Samtidigt finns regler att följa för att allt ska fungera smidigt även när vi är många på ön och för att våra kuster och naturområden ska fortsätta att vara just så vackra, även i framtiden.

– Just nu får vi en hel del samtal och mejl om fricamping, terrängkörning och nedskräpning i Gotlands naturreservat. Vi vill därför passa på att påminna om några enkla men viktiga regler, inte minst i våra känsliga och skyddade naturområden, säger Olof Karlsson, chef för länsstyrelsens naturvårdsenhet.

Allemansrätten och terrängkörningslagen

Den svenska allemansrätten är unik och något att vara stolt över. Det är allemansrätten som gör att vi alla kan tälta, vandra, bada, paddla, plocka svamp och bär i naturen, så länge vi inte stör eller förstör.

Att färdas i eller ställa upp motorfordon i terrängen ingår däremot inte i allemansrätten. Att köra bil eller husbil i terrängen är inte tillåtet, och praktiskt taget all naturmark är terräng i lagens mening. Förutom ”skog och mark” räknas även exempelvis stränder, hagar, parker och gräsmattor dit.

Om du ska parkera ditt fordon kan du göra det precis intill vägen, förutsatt att du inte skadar marken, stör markägaren eller står i vägen.

Om du ser en överträdelse mot terrängkörningslagen som du vill anmäla så är det till polisen du ska vända dig.

Mer information om allemansrätten och terrängkörningslagen Länk till annan webbplats.

Camping i husbil

På Gotland finns gott om campingplatser med platser för både husvagnar och husbilar. Runtom på ön finns också ställplatser för husbilar.

– Att campa med husbilen innebär oftast att man parkerar på en plats där man utnyttjar omgivningen för aktiviteter utomhus, exempelvis grillning, och att man ställer ut bord och stolar. Detta lämpar sig bäst på en campingplats där det finns utrymme för sådana aktiviteter. Vill man hitta sin egen plats kan det vara bra att tänka på att inte störa omgivningen, säger Lena Lavergren, naturvårdshandläggare vid Länsstyrelsen i Gotlands län.

Om du vill campa utanför iordningställda platser finns en del begränsningar som är viktiga att känna till. Enligt Region Gotlands lokala ordningsföreskrifter får camping i bland annat husvagn och husbil inte ske på offentlig plats. Med offentlig plats menas bland annat allmänna vägar, gator och parker. Även i Visby samt vid vissa badplatser råder campingförbud.

Om ställplatser och lokala ordningsföreskrifter Länk till annan webbplats.

Camping i skyddad natur

Andra regler kan gälla inom naturreservat och nationalparker, där det ofta finns föreskrifter som är striktare än allemansrätten och som även reglerar framförande av motorfordon och hur man får parkera. Olika föreskrifter gäller i olika naturreservat, så om du vill stå med husbil eller husvagn i ett naturreservat så gäller det att vara lite påläst. Att övernatta i husbil eller ställa upp husvagn är inte alltid tillåtet, inte heller att tälta eller elda. Vilka föreskrifter som gäller i ett specifikt naturreservat anslås på informationstavlor i anslutning till reservatet och på länsstyrelsens webbplats.

Naturreservat på Gotland Länk till annan webbplats.

I anslutning till en del av Gotlands naturreservat finns toaletter eller torrdass och papperskorgar för sopor. Dessa är till för alla besökare i reservatet, men är inte dimensionerade för tömning av toakassetter eller för att slänga hushållssopor. Sopor ska slängas på någon av Gotlands återvinningscentraler och Region Gotland erbjuder både slamtömning och färskvatten på Färjeleden vid reningsverket i Visby.

Soptips för besökare Länk till annan webbplats.

Gotlands återvinningscentraler Länk till annan webbplats.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Anders Flanking

Besöksadress

Visborgsallén 4

Postadress

621 85 Visby

Organisationsnummer

202100-2312

Följ oss