Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Charlotte Petri Gornitzka ny landshövding i Gotlands län

Kvinna som ler mot kameran, i bakgrunden Visby stad.

Charlotte Petri Gornitzka kommer att bli Gotlands nästa landshövding efter Anders Flanking. Foto: David Skoog

Regeringen har utsett Charlotte Petri Gornitzka till landshövding för Gotland. Förordnandet gäller från 1 november.
– Charlotte Petri Gornitzkas erfarenhet av totalförsvarsfrågor kommer att vara en tillgång för länsstyrelserna och för invånarna i Gotlands län, liksom hennes övriga kompetens, säger civilminister Erik Slottner.

Charlotte Petri Gornitzka är född 1959 och kommer närmast från posten som generaldirektör på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

– Vem vill inte vara landshövding på Gotland! Det är ett fantastiskt uppdrag som jag ser fram emot. Gotland har ett viktigt geopolitiskt läge och är ett tydligt exempel på vad totalförsvar i praktiken kan vara, som jag tar med mig mina erfarenheter från MSB till. Jag ser också fram emot att samarbeta med näringslivet, säger Charlotte Petri Gornitzka.

Charlotte Petri Gornitzka har tillbringat flera somrar hos en kusin Slite under barndomen och uppskattar varje besök på ön. Nu ser hon fram emot att bosätta sig i Visby.

– Charlotte Petri Gornitzka är en erfaren myndighetschef. Jag är glad att Charlotte Petri Gornitzka tackat ja till uppdraget, säger civilminister Erik Slottner.

Tidigare har Charlotte Petri Gornitzka bland annat varit generalsekreterare för Rädda Barnens riksförbund, Internationella Rädda Barnen, generaldirektör för Sida, ordförande för OECD:s biståndskommitté och biträdande chef för UNICEF. Sedan 2021 har Charlotte Petri Gornitzka varit generaldirektör för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

Charlotte Petri Gornitzkas förordnande som landshövding och chef för Länsstyrelsen i Gotlands län gäller från och med 1 november 2024 till och med 31 december 2027. Landshövding Anders Flankings förordnande löper ut 31 oktober 2024, efter drygt fem år som landshövding i Gotlands län.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Anders Flanking

Besöksadress

Visborgsallén 4

Postadress

621 85 Visby

Organisationsnummer

202100-2312

Följ oss