Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Landshövdingen hoppas på stabilare prissättning efter beskedet från Trafikverket

På måndagen offentliggjorde Trafikverket att det danskregistrerade rederiet Alvina Shipping vunnit upphandlingen av färjetrafiken mellan Gotland och fastlandet åren 2027-2035. Trafiken kommer att drivas av rederiets underleverantör Destination Gotland. Landshövding Anders Flanking kommenterar beskedet från Trafikverket.

Trafiken kommer även fortsättningsvis upphandlas med takpris för gotlänningar och gods, men systemet har inför kommande avtalsperiod ändrats något. Bränslepriset har plockats bort som en faktor för prissättningen av biljetterna, för att försöka skydda från plötsliga och stora prishöjningar i framtiden.

Rimliga priser på färjan är en förutsättning för boende på Gotland, för näringslivet inklusive besöksnäringen och för ungdomsidrotten konstaterar Anders Flanking:

– Många människor upplever att det är alldeles för dyrt att resa med Gotlandstrafiken, vilket bland annat slår mot gotlänningars möjligheter att hälsa på familj och annan släkt på fastlandet. Min förhoppning är att vi under nästa avtalsperiod åtminstone ska få en stabilare prissättning än den vi sett de senaste åren, vilket också är oerhört viktigt för näringslivet, säger han.

Staten ställer bland annat även klimatkrav och krav kopplade till färjetrafikens betydelse för totalförsvaret.

– Operatören är ålagd att minska CO2-utsläppen med 30 procent under avtalsperioden, vilket är ett viktigt steg för vårt klimat. Det är också glädjande att färjetrafikens roll i totalförsvaret befästs i uppgörelsen mellan rederiet och staten. Det här är en fråga länsstyrelsen drivit en tid eftersom färjetrafiken är fullständigt avgörande för försörjningen av både det civila och det militära försvaret i fred, kris och krig. Färjan är vår livsnerv och kommunikationerna är en av Gotlands allra viktigaste utvecklingsfrågor, säger Anders Flanking.


Mer information om Trafikverkets beslut Länk till annan webbplats.


Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Anders Flanking

Besöksadress

Visborgsallén 4

Postadress

621 85 Visby

Organisationsnummer

202100-2312

Följ oss