Risk för skogsbrand i Gotlands länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Du är en del av Gotlands beredskap – sätt igång!

En del av hemberedskapen kan vara en eller flera krislådor packade med förnödenheter.

I september är det dags för Beredskapsveckan 2024, som i år bjuder på fler och större publika evenemang på Gotland än tidigare år. Temat för årets kampanjvecka är ”Sätt igång”, en tydlig uppmaning till den som inte redan gjort det att ta ansvar för sin egen hemberedskap.

Långa strömavbrott, cyberattacker, svåra stormar och skogsbränder. Det inträffar ständigt kriser i Sverige. Ibland får de begränsade konsekvenser, ibland drabbar de större delar av vårt samhälle.
Under vecka 39 genomförs den årliga Beredskapsveckan, som är en nationell informationsinsats för att öka människors motståndskraft i händelse av kriser och krig.

Årets tema är ”Sätt igång!”, en uppmaning lånad från civilförsvarsminister Carl-Oskar Bohlins uppmärksammade tal under konferensen Folk & försvar i början av året. Temat syftar på att det inte går att vänta tills en kris eller ett krig hotar innan man tar tag i sin egen beredskap.

– Myndigheter och andra organisationer har ett stort ansvar, men långt ifrån allt ansvar. Mycket vilar på individen, hushållet och grannskapet. Beredskap är något som måste byggas upp i normalläget när det är lugnt, annars kan det vara för sent. De hushåll som har en bra hemberedskap minskar risken att hamna i ett nödläge i händelse av en samhällsstörning, säger Alf Söderman, försvarsdirektör vid Länsstyrelsen i Gotlands län.

Just nu pågår planeringen för fullt och det är inte för sent för organisationer, föreningar eller företag att bidra med innehåll. Klart är att Beredskapsveckan 2024 smygstartar redan söndagen 22 september i Visby hamn med invigning och en utomhusmässa på temat öläge och avslutas med en totalförsvarsdag för allmänheten 29 september på Suderbys herrgård i Tofta, med både civila och militära organisationer på plats.

Mellan invigningen och totalförsvarsdagen har varje veckodag egna teman som grannsamverkan, pålitlig information i kris, försvarsvilja och livsmedelsberedskap. Det erbjuds bland mycket annat prepperskola, digitala utbildningar och föreläsningar. Besök ett skyddsrum och lär dig hur det ställs i ordning och vad du själv måste ta med dig dit. Lär dig göra upp eld, laga mat på stormkök och första hjälpen. Besök länsmuseets föremålsmagasin där personalen med utgångspunkt från samlingarna berättar om beredskapen på Gotland under det första världskriget.

I samband med Beredskapsveckan 2024 avslöjas dessutom vilken socken som under premiäråret för projektet Stark socken får en utmärkelse för sitt arbete med att stärka den lokala krisberedskapen.

Huvudarrangörer för årets upplaga av den gotländska beredskapsveckan är Region Gotland, Länsstyrelsen i Gotlands län, Starkare Gotland och Gotlands regemente. Till det kommer en lång rad föreningar, myndigheter, företag och andra organisationer som på olika vis bidrar till krisberedskapen på Gotland, och som är redo att dela med sig av sina kunskaper. På nationell nivå är Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, initiativtagare.

– Beredskapsveckan är en bra möjlighet att få kunskap om det lokala krisberedskapsarbetet, att lära sig mer och inspireras till att stärka sin egen hemberedskap och att fundera på hur man kan hjälpa andra, kanske genom att gå med i en frivilligorganisation eller att engagera sig i det lokala Stark socken-arbetet. Tillsammans är vi starka och tillsammans kan vi skapa riktigt bra motståndskraft, säger Stefan Hollmark, regiondirektör vid Region Gotland.

Programmet för Beredskapsveckan offentliggörs i slutet av augusti, och kommer att publiceras på Region Gotlands särskilda webbsida för beredskap Länk till annan webbplats.. Detta är en viktig lokal informationssida för krisberedskap och innehåller bland annat foldern ”Hur förberedd är du vid en kris?” på flera språk.


Kontakt

Vill du och din organisation passa på att förbättra er beredskap, och engagera er under Beredskapsveckan 2024? Vill ni bolla idéer? Kontakta:

Dela sidan:

Landshövding

Anders Flanking

Besöksadress

Visborgsallén 4

Postadress

621 85 Visby

Organisationsnummer

202100-2312

Följ oss