Risk för skogsbrand i Gotlands länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Över 48 000 gotlänningar kan rösta i EU-valet

Händer som öppnar kuvert och tar fram röstkort till EU-valet 2024.

Foto: Valmyndigheten

Gotland har 48 489 röstberättigade som nu kan rösta i EU-valet den 9 juni. Vid EU-valet 2019 röstade 54 procent av alla röstberättigade gotlänningar. Blir andelen ungefär samma i årets val kommer länsstyrelsen ha omkring 26 000 röster att räkna.

Alla ska ha fått sitt röstkort senast 22 maj, skickat till den folkbokföringsadress som gällde den 10 maj. På Gotland kan förtidsröster lämnas på nio platser från Fårösund till Burgsvik. I Visby är det hos Region Gotland på Visborg, på Almedalsbiblioteket och ICA Maxi Stormarknad.

– Den som saknar, har tappat bort eller har fått sitt röstkort förstört kan vända sig till oss på länsstyrelsen för att få ett nytt, säger Britt Silfvergren, som är länsjurist och valansvarig på Gotland.

Gotland har 40 valdistrikt

När vallokalerna stänger den 9 juni görs en preliminär rösträkning där, i Gotlands 40 valdistrikt. Rösterna levereras sedan till Region Gotland. På måndag morgon den 10 juni överlämnas alla valkassar till länsstyrelsen, som påbörjar den slutliga räkningen av alla röster.

– Vi har tolv rösträknare, fyra kontrollanter och två registratorer från våra ordinarie anställda som ställer upp och har fått utbildning inför detta uppdrag. Inklusive mig själv är vi 19 i länsstyrelsens valorganisation på Gotland, säger Britt Silfvergren.

Allmänheten är välkommen

Rösträkningen hos länsstyrelsen är en offentlig förättning, vilket innebär att vem som helst är välkommen in i lokalen för att titta på när räkningen av röster pågår mellan den 10 och 12 juni.

– Att rösträkningen är transparent är en av de viktiga delar som utmärker vårt robusta valsystem, säger Britt Silfvergren.

När rösträkningen är klar rapporterar länsstyrelsen resultatet från Gotland till Valmyndigheten.

Alla platser där det går att förtidsrösta på Gotland finns på val.se Länk till annan webbplats.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Anders Flanking

Besöksadress

Visborgsallén 4

Postadress

621 85 Visby

Organisationsnummer

202100-2312

Följ oss