Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Månadens klimathjälte för april korad

Två män står framför en hög med timmer.

Månadens klimathjälte för april har nu korats. Utnämningen går till Stånga brädgård AB.

Juryns motivering lyder:

Familjeföretagets affärsidé är att snabbt och smidigt, och med minimal miljöpåverkan, förädla råmaterial till färdiga träprodukter. Företaget har sin verksamhet på landet i Stånga med närhet till naturen. En av deras specialiteter är gotländsk kärnrik furu. De strävar efter att jobba med en verksamhet som är hållbar i många led. Det gör de genom att bland annat använda energi från egna solceller vid tillverkning och torkning av sina produkter och använda sorptionsavfuktare i lagret för energieffektivitet. Värmepannan drivs av träspill som blir över från den egna tillverkningen. Lamporna är utbytta till energieffektiva LED och alla gårdens dieseldrivna maskiner drivs med HVO100 (biodiesel). Därför går utmärkelsen som Månadens klimathjälte för april månad 2024 till Stånga brädgård.

Juryn kontaktade Henrik Wickström, chef på företaget, och berättade om utmärkelsen. Enligt Henrik blir det ett extra tydligt incitament att arbeta för minimal miljöpåverkan när man har sin verksamhet på landet så nära naturen.

– Det finns bara en natur att bevara, säger han.

Priset Månadens klimathjälte har tagits fram inom kampanjen Gotland ställer om, en folkbildningskampanj som syftar till att öka kunskapen om energi- och klimatfrågor på ön. Länsstyrelsen, Energicentrum Gotland och Gretas Gamlingar står bakom tävlingen och i juryn ingår även en näringslivsrepresentant från COOP Gotland. Tävlingen pågår året ut.

Vill du nominera någon till priset? Skicka e-post till energicentrum@gotland.se med rubriken ”Månadens klimathjälte” och ange vem du vill nominera och varför.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Anders Flanking

Besöksadress

Visborgsallén 4

Postadress

621 85 Visby

Organisationsnummer

202100-2312

Följ oss