Risk för skogsbrand i Gotlands länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Gretas Gamlingar är Månadens klimathjälte

Nio glada äldre personer står utanför en matbutik. På bröstet har de lappar med texten "Gretas Gamlingar".

Månadens klimathjälte för februari har nu korats: Gretas Gamlingar på Storsudret!

Motiveringen lyder:

Gretas gamlingar på Storsudret, med Gittan Frejhagen i spetsen, tog initiativ till det nätverk av Gretas Gamlingar som nu finns på ett tiotal platser runtom i Sverige. De gör ett fantastiskt jobb, såväl när de står utanför sin lokala livsmedelsbutik och uppmärksammar klimatfrågan som när de arrangerar föreläsningar och klimatcirklar för de som vill lära sig mer. Därifrån har de gått vidare till konkret arbete för att sänka klimatutsläppen på Storsudret. De har initierat en kultur- och klimatfestival i Vamlingbo och arbetar för en energigemenskap på Storsudret, liksom för nya transportlösningar i området. Med sitt idoga arbete visar de att alla kan bidra till att klara klimatkrisen och ge befintliga och kommande generationer förutsättningar till ett gott liv. Gretas Gamlingar bidrar på ett vänligt och värdigt sätt till att många tar till sig ny kunskap och inspireras till att göra förändringar i sina egna liv.

Föreningen har även initierat priset Månadens klimathjälte, och Gittan sitter i vanliga fall med i juryn. Den här månaden fick hon dock inte vara med och fatta beslut.

– Vi i juryn har länge velat ge priset till Gretas Gamlingar, men det har varit lite komplicerat då Gittan suttit med på jurymötena. Nu bestämde vi helt enkelt att det var dags, och hon fick vackert lämna mötesrummet så vi kunde ta beslut och motivera detta, berättar Anna Sorby från länsstyrelsen som sitter med i juryn.

Och Gittan blev såklart väldigt glad för priset, som bekräftar att det de gör tillsammans är viktigt och ger resultat. Hon poängterar också hur roligt det är att vara ute och samla folk i klimatfrågan.

– När jag står utanför någon livsmedelsbutik med Gretas Gamlingar ser jag hela tiden människor bli glada! De lyser upp när de ser oss gamla människor stå ute och påminna om att vi varje dag kan göra något för klimatet och för våra barn och barnbarns framtid! Här och nu!, säger Gittan.

Priset Månadens klimathjälte har tagits fram inom kampanjen Gotland ställer om, en folkbildningskampanj som syftar till att öka kunskapen om energi- och klimatfrågor på ön. Länsstyrelsen, Energicentrum Gotland och Gretas Gamlingar står bakom tävlingen och har även en näringslivsrepresentant från COOP Gotland i juryn. Tävlingen pågår året ut.

Vill du nominera någon till priset? Skicka e-post till energicentrum@gotland.se med rubriken ”Månadens klimathjälte” och ange vem du vill nominera och varför.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Anders Flanking

Besöksadress

Visborgsallén 4

Postadress

621 85 Visby

Organisationsnummer

202100-2312

Följ oss