Risk för skogsbrand i Gotlands länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Landshövdingen: ”Det är en historisk händelse för Sverige”

Soldater som bär flaggan för Gotlands regemente. I bakgrunden syns hissade svenska flaggor tillsammans med Nato-flaggan.

Foto: Gotlands regemente

Sveriges anslutning till försvarsalliansen Nato högtidlighölls i dag på flera orter i landet. På Gotland genomfördes en ceremoni vid Gotlands regemente i Tofta.

På torsdagen i förra veckan togs Sverige upp i Nato, efter att statsminister Ulf Kristersson lämnat över Sveriges anslutningsdokument till USA:s utrikesminister Antony Blinken vid en ceremoni i Washington.

Sverige blev därmed den 32 nationen att ansluta sig till försvarsalliansen, som grundades 1949. Medlemskapet har under måndagen uppmärksammats särskilt på nio utvalda orter där Försvarsmakten finns representerad.

– Det är en historisk händelse för Sverige, när vi nu går in i en försvarsallians där så många nationer redan finns med. Tack vare det arbete som startades för flera år sedan med att stärka totalförsvaret på Gotland går vi i snabb takt mot Natos mål för civilt försvar, som handlar om samhällets motståndskraft. Mycket återstår naturligtvis ännu att arbeta med, men några saker är vi helt säkra på. Tillsammans är vi starka, tillsammans gör vi Gotland, Sverige och Europa tryggare, säger landshövding Anders Flanking.

Två män i militäruniform står bredvid en man och en kvinna som talar på en kaserngård.

Landshövding Anders Flanking talade under ceremonin på Gotland. Foto: Gotlands regemente

Vid lunchtid i dag hölls en ceremoni på Gotlands regemente i Tofta, med äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tejde och civilminister Erik Slottner bland gästerna, jämte Länsstyrelsen i Gotlands län, regionstyrelsen, soldater och övrig personal inom Försvarsmaktens enheter på Gotland.

Natos flagga hissades bredvid den svenska fanan, både på Gotlands regemente och vid Länsstyrelsen i Gotlands län. Måndagens ceremonier runt om i Sverige skedde samtidigt som Sveriges flagga hissades vid Natos högkvarter i Bryssel, inför Sveriges statsminister Ulf Kristersson och Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.

Natos flagga vajar på en flaggstång framför länsstyrelsens huvudbyggnad i Visby, tillsammans med Sveriges fana och EU-flaggan.

Även vid länsstyrelsens huvudbyggnad i Visby hissades Natos flagga på måndagen.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Anders Flanking

Besöksadress

Visborgsallén 4

Postadress

621 85 Visby

Organisationsnummer

202100-2312

Följ oss