Publiceringsdatum:
Senast uppdaterad:
Pågående bekämpning av vresros och skogsklematis
Vresros är en av de invasiva främmande arter på Gotland som utgör störst hot mot den biologiska mångfalden. Länsstyrelsen provar nu en ny metod för att minska utbredningen. Länsstyrelsen gör också en insats för att begränsa skogsklematis, som ökar i snabb takt på Gotland.
Vresros breder ut sig i sandmarker och gör att andra växter och även insekter försvinner. I Folhammars naturreservat utanför Ljugarn gör Länsstyrelsen nu ett test med att täcka över ett bestånd av vresros, eftersom tidigare bortgrävningar inte har fungerat tillräckligt bra.
– Vi har klippt ner vresrosen och täckt över området med en stor presenning, som får ligga där i två år. Vi hoppas att vresrosen är känslig för övertäckning och dör av detta, säger Tiina Kumpula, som är naturvårdshandläggare på Länsstyrelsen i Gotlands län.
Vresros finns över hela ön, speciellt längs med kusterna, där den trivs i sanden och bildar ogenomträngliga buskage. Tiina Kumpulas råd till de som har vresros i villaträdgården är att hålla efter den hela tiden och framför allt se till att det inte blir några nypon.
– Vresros kan bli förbjuden framöver, när nationella förteckningen kommer, säger hon.
Den andra av Länsstyrelsens pågående insatser är vid Själsö. Här är det skogsklematis som är problemet.
– Det finns ingen lagstiftning för skogsklematis, men det är en ”bråttomart”, för den är i ett expansivt skede på Gotland, speciellt runt Själsö, Axelsro, Ygne och i Visby. Därför är tidiga åtgärder viktiga.
Stora partier av skogsklematis har tagits bort i Själsöåns naturreservat, Brucebo naturreservat och vid Brucebo konstnärsgård.
– Länsstyrelsen kommer fortsätta ta bort skogsklematis i flera omgångar och hoppas på så sätt att utrota beståndet på sikt. Skogsklematis sprids med vinden, så det är bra om privata markägare också agerar och tar bort den vart eftersom, genom att klippa ner längs marken eller dra upp rötterna när den inte har frön, säger Tiina Kumpula.