Risk för skogsbrand i Gotlands länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Gotlands totalförsvar i fokus för dansk tv

Närbild på Gotlands landshövding Anders Flanking.

Landshövding Anders Flanking i det danska tv-programmet 21 söndag. Foto: Jan Macdonald, DR

I helgen visades ett reportage om Gotlands totalförsvar i det danska nyhetsmagasinet 21 söndag.
– Vi planerar för krig. Vi är på rätt väg, men måste öka ännu mer, sa landshövding Anders Flanking, som var en av de medverkande i inslaget.

De senaste åren har återuppbyggnaden av totalförsvaret på Gotland rönt stor uppmärksamhet i många länder, med åtskilliga besök från nyhetsredaktioner från olika delar av världen.

Senast i raden är dansk tv, som nyligen gästade länet för att höra hur landshövding Anders Flanking, Region Gotlands beredskapschef Rikard von Zweibergk samt personal vid Gotlands regemente resonerar kring förstärkningarna av de civila och militära försvaret.

Det tio minuter långa inslaget Länk till annan webbplats. tog avstamp i de uppmärksammade uttalandena från civilförsvarsministern och överbefälhavaren under årets upplaga av konferensen Folk och försvar, och jämförelser gjordes också med uttalanden från Danmarks försvarsminister.

Anders Flanking berättade bland annat om förberedelserna för att klara en situation där Gotland är avskuret från det svenska fastlandet, och hur närheten till Ryssland påverkar synsättet på samhällets krisberedskap.

– Vi rustar oss för det värsta för att inte behöva vara så oroliga. Planerar man för krig så kan man också klara mer fredstida kriser som översvämningar, bränder eller oväder, sa han bland annat.

Rikard von Zweigbergk visade det danska tv-teamet valda delar av ett av länets beredskapslager för medicinsk utrustning, medan Dan Rasmussen, regementschef, förklarade Gotlands militärstrategiska betydelse.

I inslaget intervjuades även värnpliktiga vid Gotlands regemente i samband med utbildning i pansarskott 86, ett engångsvapen främst avsett för bekämpning av pansrade fordon.


Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Anders Flanking

Besöksadress

Visborgsallén 4

Postadress

621 85 Visby

Organisationsnummer

202100-2312

Följ oss