Risk för skogsbrand i Gotlands länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Länsstyrelsen söker dig som vill vara med och stärka Gotlands beredskap

Två personer står på en stor gräsmatta. De har med sig teknisk utrustning som de använder för att mäta strålning.

Länsstyrelsen stärker sin organisation för att kunna hantera en eventuell kärnteknisk olycka.

I händelse av ett radioaktivt utsläpp från en kärnteknisk olycka ska Länsstyrelsen i Gotlands län bland annat kunna mäta strålning. Därför startar nu en rekrytering av frivilliga krafter som ska förstärka myndigheten vid kris eller höjd beredskap.

Om Gotland drabbas av radioaktivt utsläpp ska länsstyrelsen kunna bedriva statlig räddningstjänst och genomföra sanering. För att fatta rätt beslut om vilka skyddsåtgärder som krävs behöver myndigheten klara att både upptäcka och mäta joniserande strålning.

Som förstärkning till länsstyrelsen ska därför en indikeringsstyrka på 16 personer rekryteras och utbildas av organisationen Försvarsutbildarna, för att sedan krigsplaceras vid Länsstyrelsen i Gotlands län.

– Den här styrkan spelar en avgörande roll om vi en dag behöver hantera följderna av en kärnteknisk olycka. Resultatet av indikeringspersonalens mätningar kommer att vara av största intresse för hela befolkningen, från privatpersoner till myndigheter och andra organisationer, och det kommer att ligga till grund för länsstyrelsens beslut om skyddsåtgärder för Gotland, säger Alf Söderman, försvarsdirektör vid Länsstyrelsen i Gotlands län.

Efter utbildning till antingen indikerare eller indikeringssamordnare tecknas avtal om krigsplacering vid länsstyrelsen. Personalen kommer sedan årligen att kallas till minst fyra dagars utbildning och övning.

Indikeringspersonalen är inte anställd vid länsstyrelsen utan en frivilligresurs som kan kallas in vid fredstida kriser när myndighetens egna resurser inte räcker till, samt vid höjd beredskap.

– Det här är en utmärkt chans för personer med rätt kravprofil att bidra till samhällets beredskap och därmed till ökad trygghet för sina nära och kära, säger Alf Söderman.

Informationsmöten om befattningarna kommer att hållas 18 och 29 januari.

Mer om vad som krävs av dig, vilken utbildning du får och hur du anmäler ditt intresse finns på Försvarsutbildarnas webbplats. Länk till annan webbplats.


Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Anders Flanking

Besöksadress

Visborgsallén 4

Postadress

621 85 Visby

Organisationsnummer

202100-2312

Följ oss