Publiceringsdatum:
Senast uppdaterad:
Hallå där Ebba Schwan – Gotlands nya länsveterinär!
Det blev en intensiv start för Ebba Schwan de första veckorna hon var själv i rollen som länsveterinär. Först konstaterad salmonella och sedan hantering kring frågor om det förorenade vattnet. Nu när det har lugnat ner sig passar vi på att lära känna Ebba Schwan lite grann.
Till att börja med, vad gör en länsveterinär?
– En länsveterinär har ett brett arbetsområde som kan handla om att hantera och vägleda olika typer av sjukdomsutbrott och bistå vid djurskyddsbedömningar. Det ingår också att kontrollera verksamheter, som exempelvis hygienarbete på djurkliniker, hantering av läkemedel på gård, hovslagares journalföring eller veterinärers förskrivning av antibiotika.
Vad lockade dig att söka jobbet som länsveterinär på Gotland?
– I min tjänst ingår ett beredskapsansvar för livsmedelsproduktionen, vilket är nytt. Totalförsvaret kräver livsmedel och hela kedjan måste fungera även vid en kris. Den biten lockade mig mycket. Det känns väldigt aktuellt.
Vad har du arbetat med tidigare?
– Jag har jobbat på Gård & Djurhälsan med nationella smittskyddsfrågor, kontrollprogram och antibiotikaanvändning för nöt, gris och får.
Har du några egna djur?
– Ja, jag bor på en gård i Östergarn och min familj har lamm- och nötproduktion i liten skala, två hästar, en hund och katt.
Hur har första tiden som länsveterinär varit?
– Första veckan jag var själv blev rakt in i hetluften, när salmonella konstaterades på en gård. Det var bara att göra och många kontakter att ta. Jag har bra länsveterinärkollegor runt om i landet som jag kunde rådgöra med kring arbetsgången. Länsstyrelsens uppgift är att samordna och informera veterinärer, Jordbruksverket, Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) och aktörer i näringen. Det är såklart en allvarlig händelse och känslomässigt väldigt jobbigt för den som är drabbad. Men producenterna är måna om sina produkter och om säkerheten, för att det ska vara fortsatt säkert att äta. Veckan var omtumlande, men också lärorik och jag fick se att de olika kedjorna fungerar. Jag uppskattar att ha folk omkring mig som verkligen kan sin grej. Det känns superkul. Och länsstyrelsen hanterar många frågor som är viktiga för Gotland.
Vad händer framåt?
– Jag vill bli synlig för våra djurproducenter och djurhälsopersonal och visa att jag finns tillgänglig. Så jag hoppas på att ses i olika forum. Och så ser jag fram emot att jobba med beredskapsperspektiven, för att aktivt påverka uppenbara sårbarheter vi har som ö.
Den sista oktober slutade Agneta Karlsson Nordström efter 13 år som länsveterinär. Efter årsskiftet utökas bemanningen och Ebba Schwan får Maria Eriksson som länsveterinärkollega.