Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Landshövdingen: ”Toppmötet på Gotland är en viktig signal till omvärlden”

Två män sitter vid ett skrivbord och skriver under varsitt dokument. På bordet vajar den brittiska och den svenska flaggan.

Bilateralt möte mellan Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak och Sveriges statsminister Ulf Kristersson på residenset i Visby. Foto: Kristian Pohl, Regeringskansliet

Under fredagen var Visby platsen för ett toppmöte med stats- och regeringschefer från tio länder. På agendan stod bland annat Rysslands angrepp på Ukraina, förmågan att klara hybridhot och samarbetet med Nato.

Deltagarna representerade de tio länder i Nordeuropa som är medlemmar i det regionala försvarssamarbetet Joint Expeditionary Force, JEF, där Sverige ingått sedan 2017. Den internationella snabbinsatsstyrkan leds av Storbritannien och är främst avsedd för snabba insatser i Östersjön, Nordatlanten och Arktis. JEF kan agera enskilt eller inom ramen för en Nato-, EU- eller FN-insats. JEF-medlemsländerna övar tillsammans flera gånger om året.

Värd för toppmötet var Sveriges statsminister Ulf Kristersson.

– Att mötet denna gång förlades till Gotland är en viktig signal till omvärlden om öns betydelse för försvaret av Östersjön, säger landshövding Anders Flanking.

Vid fredagens lunch på residenset i Visby deltog stats- och regeringscheferna samt deras rådgivare.

I försvarssamarbetet JEF ingår tio nordeuropeiska länder: Sverige, Danmark, Estland, Finland, Island, Lettland, Litauen, Nederländerna, Norge och Storbritannien.

Samarbetet syftar till att stärka förmågan att agera gemensamt och är ramen för en snabbinsatsstyrka som ska kunna ingripa vid kriser i norra Europa.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Anders Flanking

Besöksadress

Visborgsallén 4

Postadress

621 85 Visby

Organisationsnummer

202100-2312

Följ oss