Skyfallsliknande regn i Gotlands länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuell vädervarning.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

”Vi kan ganska enkelt göra livet svårare för bedragarna”

En man håller i en bärbar dator medan han tittar in i kameran.

Olof Nysten, informationssäkerhetssamordnare vid Länsstyrelsen i Gotlands län.

Samhället är fullt av tekniska lösningar som underlättar vår vardag, men klickar du på okända länkar eller bifogade filer kan personer med onda avsikter komma över dina lösenord och använda din identitet på nätet.
– Vi kan ganska enkelt göra livet svårare för bedragarna genom att tänka säkert och bli lite försiktigare när vi använder digitala tjänster. Det säger Olof Nysten, informationssäkerhetssamordnare vid Länsstyrelsen i Gotlands län.

I oktober varje år arrangeras EU:s informationssäkerhetsmånad. I Sverige anordnar Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, tillsammans med Polisen kampanjen Tänk säkert. Syftet med kampanjen är att öka medvetenheten om informations- och cybersäkerhetsfrågor, och i år är det gemensamma temat nätfiske, säkra lösenord och säkerhetskopiering.

Vi är i dag i många fall beroende av olika digitala tjänster för att klara vår vardag, oavsett om det gäller arbete eller fritid. Dessvärre är den digitala världen samtidigt en arena för bedragare som angriper privatpersoner, företag, organisationer och myndigheter.

Genom att tänka på hur du agerar på nätet, och genom enkla åtgärder och rutiner kan säkerheten förbättras avsevärt.

– Var vaksam. Dela inte med dig av personliga uppgifter hur som helst, stanna upp och fundera över varför någon vill att du ska klicka på just den här länken, säger Olof Nysten vid länsstyrelsen.

Den som klickar på okända länkar eller bifogade filer kan vara utsatt för ett bedrägeriförsök. Angriparen kan komma över dina lösenord och på så vis använda din identitet på nätet eller stjäla dina kortuppgifter och tömma ditt konto. Det kan även hända att internetanslutningen slutar fungera, att datorn drabbas av virus eller att den till och med går sönder.

Nedan finner du länkar till information och checklistor fullspäckade med råd kring hur du minskar risken att drabbas av problem. Ladda ner checklistorna och prata om dem med familj och vänner, eller på din arbetsplats!

Nätfiske

Phishing, eller nätfiske, är i dag den vanligaste metoden som en angripare använder för att komma åt lösenord eller bank- och kortuppgifter. Ett mejl som kan se ut att komma från en bank eller välkänd organisation med uppmaningar eller erbjudanden är i själva verket en bluff som kan ge angriparen tillgång till känslig information.

Här hittar du bra tips om hur du ska göra för att slippa drabbas av nätfiske och skadlig kod. Länk till annan webbplats.

Säkra lösenord

Lösenord behöver vara starka för att skydda din känsliga information. Särskilt betydelsefullt är det till dina viktigaste tjänster som till exempel din mejl.
Grundregeln är att ju fler tecken ett lösenord har desto säkrare är det. För att lättare kunna komma ihåg ett lösenord använder sig många av så kallade lösenordsfraser. Lösenordet kan skapas genom att exempelvis kombinera första bokstaven i varje ord i en mening, fras eller sångtext.

Här hittar du information om hur du skapar säkra lösenord. Länk till annan webbplats.

Säkerhetskopiering

Om informationen på mobilen, datorn eller plattan är säkerhetskopierad är det möjligt att återställa den om originalen försvinner eller skadas. Säkerhetskopiering är en viktig del av administrationen för både stora och små företag, men även privatpersoner rekommenderas göra regelbundna säkerhetskopior av viktiga filer.

Läs mer om hur du undviker att förlora din allra viktigaste information. Länk till annan webbplats.


Vill du ha fler tips på hur du som privatperson eller företagare skyddar dig mot IT-hot, eller vill du veta mer om kampanjen och hur svenskar ser på IT-säkerhet? Besök webbsidan för kampanjen Tänk säkert! Länk till annan webbplats.




Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Anders Flanking

Besöksadress

Visborgsallén 4

Postadress

621 85 Visby

Organisationsnummer

202100-2312

Följ oss