Risk för skogsbrand i Gotlands länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Du är en del av Gotlands beredskap!

Foldern med information om hur den egna hemberedskapen kan stärkas delas ut till alla hushåll på Gotland.

Den 21 september får alla hushåll på Gotland foldern ”Hur förberedd är du vid en kris?” i sin brevlåda. Den är en hjälp för dig när du ska bygga upp din hemberedskap, så att du är förberedd om en allvarligare kris skulle inträffa.

Att ha hemberedskap betyder att kunna klara sig utan samhällets hjälp i åtminstone en vecka. Om du är förberedd kan samhället fokusera på att hjälpa dem som har svårast att klara sig själva.

Under vecka 39 genomförs den årliga Beredskapsveckan, som är en nationell informationsinsats för att öka människors motståndskraft i händelse av kriser och krig. Utbildning och övning är ofta avgörande för hur väl man hanterar en kris. Därför är temat för Beredskapsveckan 2023 Öva!

Inför årets kampanjvecka görs en storsatsning på information till personer som bor på Gotland. Över 30 000 hushåll kommer att få en folder i brevlådan fullspäckad med tips på saker som är viktiga att tänka på och som är bra att ha hemma. Där finns plats för egna anteckningar om viktiga telefonnummer och hur just din hemberedskap är planerad.

Där finns också en rad enkla övningar som du kan göra själv eller tillsammans med andra, för att vara bättre förberedd vid en allvarlig händelse.

– Foldern innehåller enkla tips och övningar som hjälper hushållen att bygga upp sin hemberedskap och bättre klara påfrestningar. Den som har en bra hemberedskap minskar risken att hamna i ett nödläge i händelse av en samhällsstörning, och ger sig själv andrum att tänka igenom situationen och planera nästa steg. Det säger Alf Söderman, försvarsdirektör vid Länsstyrelsen i Gotlands län.

Foldern ”Hur förberedd är du vid en kris?” är ett samarbete mellan Region Gotland, Gotlandshem, Starkare Gotland och Länsstyrelsen i Gotlands län.
Målet är att alla på Gotland ska ha en så bra hemberedskap de kan, efter sin förmåga och sina förutsättningar.

Bäst nytta av foldern får den som följer tipsen, gör de bifogade övningarna och tar fram den någon gång per år för att på nytt gå igenom foldern.

Utöver utskicket av foldern händer det mycket annat på Gotland under Beredskapsveckan 25 september till 1 oktober. På Region Gotlands webbplats hittar du foldern, programmet för beredskapsveckan samt fler tips kring hemberedskap och information om krisberedskap. Länk till annan webbplats.

Den nya foldern presenterades på en pressträff under tisdagen av Alf Söderman, försvarsdirektör vid Länsstyrelsen i Gotlands län, Rikard von Zweigbergk, beredskapschef vid Region Gotland, Joakim Martell, vd för Gotlandshem och Anna Klintbom, Starkare Gotland.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Anders Flanking

Besöksadress

Visborgsallén 4

Postadress

621 85 Visby

Organisationsnummer

202100-2312

Följ oss