Risk för skogsbrand i Gotlands länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Nu startar Mobilitetsveckan!

Illustration med figurer som färdas på olika sätt, till exempel i buss och på cykel.

Den 16 september inleds Mobilitetsveckan på Gotland och runtom i hela Europa. Temat är "spara energi – variera dina resor".

Mobilitetsveckan är ett europeiskt initiativ som genomförs varje år den 16-22 september i syfte att uppmuntra människor till mer hållbara resor och transporter. Länsstyrelsen är en av flera gotländska aktörer som denna vecka anordnar aktiviteter och lyfter frågor kopplade till mobilitet.

– Den här veckan är ett utmärkt tillfälle för såväl privatpersoner som företag och tjänstepersoner att öka sin kunskap och få inspiration kring mer hållbart resande. Ofta gör vi som vi alltid gjort utan att fundera över om det finns alternativa sätt, så man kan även se den här veckan som en möjlighet att utmana sina invanda beteenden och testa att till exempel ta cykeln till jobbet eller att styra upp samåkning med de närmaste grannarna. Vi kommer att dela med oss av en hel del goda exempel den här veckan som jag hoppas kan inspirera fler att göra medvetna val kring sina resor, säger Anna Sorby, klimathandläggare vid länsstyrelsen i Gotlands län.

Program för Mobilitetsveckan, Energicentrum Gotland Länk till annan webbplats.

Några tips för mer hållbara resvanor

För några år sedan drev länsstyrelsen projektet Hållbara transporter, där ett av arbetsområdena handlade om just hur vi väljer att resa. Några enkla tips för mer hållbara resvanor som lyftes där var:

  • Inte bilen under milen
    Att inte behöva resa alls är kanske den mest miljövänliga resan. Att skippa bilen under milen eller halvmilen är en konkret beteendeförändring som många kan göra, oavsett om du bor i staden eller på landsbygden. Det är de korta bilresorna som släpper ut mest, så känn dig nöjd om du lyckas lura bort några stycken i veckan.
  • Gör det lätt att göra rätt
    Hjärnan är byggd för att ta genvägar, allt för att vi ska slippa anstränga oss i onödan. Det innebär att om människor upplever att det är för krångligt att göra något som är bra, så behöver vi göra det enklare att göra rätt. Kanske skulle en elcykel få dig att låta bilen stå en blåsig dag?
  • Tänk "Om...” och ”så…"
    Ibland blir det motigt att välja det mindre bekväma alternativet. Ett smart tips är att skapa en regel ”om…, så…”. Till exempel ”Om jag inte lämnar barnen, så cyklar jag till jobbet.” Då behöver du inte ta ett nytt beslut varje morgon. Beslutet har du redan tagit.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Anders Flanking

Besöksadress

Visborgsallén 4

Postadress

621 85 Visby

Organisationsnummer

202100-2312

Följ oss