Risk för skogsbrand i Gotlands länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Framtidens färjor – Det märks att staten lyssnat på oss

Visby hamnterminals huvudingång.

Färjeupphandlingen presenterades under tisdagen och ska ligga till grund för hur färjetrafiken kommer att se ut från och med år 2027. Foto: Michael Erhardsson/Mostphotos

Trafikverket har nu presenterat underlaget till den upphandling som ska ligga till grund för person- och godstransport med färja till och från fastlandet från och med år 2027.

Större kapacitet, olika restid beroende av tid på året och veckodag, och ett nytt sätt att justera priserna för gotlänningar är några av de förändringar som Trafikverket presenterade under presskonferensen som ägde rum i Visby, strax efter lunch på tisdagen.

– Det ser ljust ut och det märks att staten lyssnar på Gotland. Alla våra önskemål kanske inte har gått igenom men i flera delar kommer sannolikt färjetrafiken efter den nya upphandlingen bli bättre än vad den är idag, säger landshövding Anders Flanking efter presskonferensen.

Med högre kapacitet men även en tydligare förutsägbarhet blir både resor och godstransporter lättare att planera och räkna på för det gotländska näringslivet.

– Att samtidigt få ner klimatavtrycket är viktigt, säger Anders Flanking.

Upphandlingsunderlaget ställer även krav på att färjeförbindelsen ska vara en del av totalförsvaret.

– Länsstyrelsen har drivit kravet på att färjeförbindelsen bör vara en del av totalförsvaret och att detta nu blir ett krav är mycket positivt, säger Anders Flanking.

Under året som gått har biljettpriserna för både gotlänningar, turister och gods varit en stor samtalsfråga på Gotland och på fastlandet. En förändring som nu presenterades var att bränslepriset lyfts bort som faktor i biljettprissättningen för att försöka förhindra plötsliga stora prishöjningar i framtiden. Något som välkomnas av landshövdingen.

– En sak som tagit mig hårt under den här tiden med höga priser är när gotlänningar har sagt att de inte längre har råd att träffa släkt och familj på fastlandet. Detta tillsammans med påverkan på de gotländska näringarna och ungdomsidrotten har varit starka argument för att justera prissättningen, säger Anders Flanking.

Länsstyrelsen får tillsammans med övriga ta del av hela upphandlingsunderlaget först i slutet av veckan. Och först därefter kan länsstyrelsen ge en närmare analys av hela upphandlingen, tidigast i nästa vecka.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Anders Flanking

Besöksadress

Visborgsallén 4

Postadress

621 85 Visby

Organisationsnummer

202100-2312

Följ oss