Risk för skogsbrand i Gotlands länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Nu behöver vi alla spara på vattnet

En dusch som sprutar vatten.

Från och med tisdag 20 juni gäller bevattningsförbud på delar av Gotland för abonnenter som är kopplade till Region Gotlands vattenledningsnät. Även för dig med egen brunn är det en god idé att vara sparsam med vattnet redan nu för att inte riskera vattenbrist senare under säsongen.

Från och med 20 juni är det förbjudet att vattna med spridare eller slang, tvätta bilen med slang och att fylla pooler med dricksvatten för abonnenter kopplade till det kommunala vattenledningsnätet på stora delar av Gotland.

Här är det bevattningsförbud från 20 juni, Region Gotland Länk till annan webbplats.

Även abonnenter på andra delar av Gotland och alla med egen brunn uppmanas att vara sparsamma med vattnet.

– Vi delar alla på samma grundvatten och varje droppe räknas. Även i de små grundvattenmagasinen är vattennivåerna låga, och enligt prognoser från Sveriges geologiska undersökning (SGU) kan nivåerna hamna mycket under de normala under de närmaste två månaderna. För att inte riskera vattenbrist senare i sommar är det klokt att vara sparsam med vattnet även i den egna brunnen redan nu, säger Louise Bergqvist, vattenhandläggare vid Länsstyrelsen i Gotlands län.

För verksamheter med egen brunn som har behov av att göra större vattenuttag, till exempel besöksanläggningar och djurgårdar, kan det nu vara en god idé att börja mäta sina vattenuttag.

– När man vet hur mycket vatten man tar ut får man bättre förutsättningar att förebygga problem och anpassa vattenuttaget när det finns begränsad tillgång, säger Louise Bergqvist.

Egen brunn eller annan liten dricksvattenanläggning för privat bruk, Livsmedelsverket Länk till annan webbplats.

Små dricksvattenanläggningar – kommersiella och offentliga, Livsmedelsverket Länk till annan webbplats.

Framtida grundvattennivåer, SGU Länk till annan webbplats.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Anders Flanking

Besöksadress

Visborgsallén 4

Postadress

621 85 Visby

Organisationsnummer

202100-2312

Följ oss