Aktuella varningsmeddelanden i Gotlands länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Följ med på en testguidning i den nya nationalparken

Under nationalparkernas dag 2022 var det många deltagare som hjälptes åt att trampa upp parkens första led i området runt Mölnermyr.

Under nationalparkernas dag 2022 var det ett stort gäng deltagare som hjälptes åt att trampa upp den blivande nationalparkens första vandringsled. Efter fjolårets succé är det i år dags att ta nästa steg. Nu behöver vi nämligen hjälp att ta reda på vad man som besökare faktiskt kan se och uppleva längst delar av den upptrampade leden.

– I år efterlyser vi besökare som vill vara med och testa den naturvägledning som vi har tagit fram. Vi vill ha besökarnas ärliga åsikt om de sevärdheter och den kunskap som de kommer få ta del av under dagen, säger Karolina Johansson, projektledare vid Länsstyrelsen i Gotlands län.

Som besökare på nationalparkernas dag kommer man ta sig runt till fyra olika stationer som lyfter olika teman från naturvägledningen.

– Vid de olika stationerna väntar guider som kommer berätta mer om områdets geologi, vatten, människans historia och det unika mosaiklandskapet. Som besökare kommer man även att få utföra olika uppdrag under vandringen, berättar Emelie Nilsson, naturvårdshandläggare vid Länsstyrelsen i Gotlands län.

Foto av människor som tittar neråt på en berggrund. I berget syns sprickor.

Även i år kommer du som besökare bland annat få upptäcka områdets karstsprickor och hälsa på de små snäckorna som betar längst kanterna.

I arbetet med att ta fram en naturvägledning arbetar man med olika typer av så kallade ”besöksprofiler”.

– För att den blivande nationalparken ska bli en plats för alla är det viktigt att vi försöker locka den friluftsintresserade besökaren likväl som den motvillige vandraren eller barnet som helst vill åka och köpa glass. Vi vill försöka hitta något för alla, säger Emelie.

Den totala sträckan för vandringen är två kilometer lång och sträcker sig längst delar av den led vid Mölnermyr som trampades upp under nationalparkernas dag 2022.

Nationalparkernas dag äger rum den 24 maj varje år. Dagen lanserades 1999 av Europarc-federationen för att fira skyddade områden och Europas första nationalparker som invigdes i Sverige den 24 maj 1909.

Om den blivande nationalparken

Naturvårdsverket, Havs- och vattenmyndigheten, Länsstyrelsen i Gotlands län och Region Gotland är de aktörer som tillsammans arbetar med att bilda en nationalpark i området runt Bästeträsk på norra Gotland. Bästeträsk med omgivningar är ett fantastiskt område som består av en mosaik av alvarmarker, karsthällar, våtmarker, kust, sjöar och gamla skogar.

Invigningen planeras äga rum år 2025.

Du kan läsa mer om den blivande nationalparken på vår webbplats:
Bästeträsk – Sveriges nästa nationalpark

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Anders Flanking

Besöksadress

Visborgsallén 4

Postadress

621 85 Visby

Organisationsnummer

202100-2312

Följ oss