Risk för skogsbrand i Gotlands länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Stoppa kvarkan

Ett stiliserat "S" med hästhuvud. Text: Stoppa kvarkan 1-7 maj 2023.

Första veckan i maj uppmärksammar vi åter sjukdomen kvarka, en smittsam luftvägssjukdom som drabbar hästar och kan göra dem svårt sjuka. Drabbade stall behöver hållas isolerade under den ofta långa sjukdomsperioden, vilket kan orsaka stora problem för hästverksamheter.

Sverige deltar för tredje året i rad i kampanjen #Stoppa kvarkan. Syftet är att informera, diskutera och öka kunskapen om den smittsamma hästsjukdomen. I år är kampanjen inriktad på åtgärder som kan bidra till att minska risken för smittspridning.

Förebyggande åtgärder

För att skydda din häst mot infektion är det viktigt med förebyggande åtgärder. Att vara noggrann med hygienen, känna sin häst och veta vad den har för normaltemperatur och ha ett speciellt utrymme för nya hästar är exempel på bra grundåtgärder. Att vaccinera sin häst mot aktuell sjukdom kan också vara en viktig förebyggande åtgärd. Kontakta gärna din veterinär för en diskussion om och i så fall när det kan vara lämpligt att vaccinera hästen.

Stoppa kvarkan 2023 på Statens veterinärmedicinska anstalts webbplats Länk till annan webbplats.

Kampanjen har sitt ursprung i Storbritannien och i Sverige är det Statens veterinärmedicinska anstalt som organiserar kampanjen tillsammans med flera olika hästorganisationer.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Anders Flanking

Besöksadress

Visborgsallén 4

Postadress

621 85 Visby

Organisationsnummer

202100-2312

Följ oss