Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Naturum öppnar för säsongen med utställning om sötvatten

Undervattensbild med en samling näckrosbladsstjälkar. En gädda ligger på lur i vänsterkant av bild. Man ser både sjöbotten och vattenytan.

Under perioden 1 maj till 30 september finns Johan Hammars utställning "Sötvatten – En värld av liv" att se på Naturum Gotland i Vamlingbo. Foto: Johan Hammar.

Den 1 maj öppnar Naturum Gotland i Vamlingbo för sommarsäsongen. Utöver de fasta utställningarna kommer Regionmuseet i Skånes utställning "Sötvatten – En värld av liv" med fotografen Johan Hammar att visas fram till sista september.

Naturum Gotland slår upp portarna för säsongen den 1 maj. Här kan stora som små lära sig mer om Gotlands natur och naturhistoria. Utöver den fasta utställningen om Gotlands natur och naturhistoria har Naturum årligen en gästutställning på olika teman.

För säsongen 2023 heter utställningen "Sötvatten – en värld av liv" och är skapad av Regionmuseet i Skåne med sötvattenspecialisten, fotografen och filmaren Johan Hammar. Med hjälp av hans magiska foton och filmer samt ett antal interaktiva stationer, vill man med utställningen skapa en fascination för vilka fantastiska vattenmiljöer som finns i vårt eget land. Utställningen kan också skapa lust till att själv vilja lära sig mer genom att gå ut och upptäcka Sveriges natur och kanske till och med vilja arbeta med vattenmiljöer i framtiden.

Vi hoppas att utställningen kan bidra till att kunskap och förståelsen om hur livsnödvändigt orörda, levande och friska vatten är – både för oss människor och för alla djur.

Vattenfrågan är ständigt aktuell på Gotland och i Sverige, och med utställningen hoppas man att fler får upp intresset och kunskapen om vårt viktiga sötvatten.

– Utan sötvatten får vi ett annat Gotland. Vi tar vårt sötvattnet för givet. Med årets utställning vill vi belysa hela vårt lands utmaning att ta hand om naturens unika vattenmiljöer. "Sötvatten – en värld av liv" berättar även om det positiva arbetet som sker med att återställa och återskapa vattenmiljöer, säger Laila Asterhag, Naturums föreståndare.

Under sommaren kommer flera olika temadagar och föreläsningar äga rum på Naturum. Bland annat kommer Johan Hammar vara en av föreläsarna under Linnédagarna i juli. Mer om alla föreläsningar och event på Naturum hittar du på Naturums egna hemsida.

Öppettider

Naturum har öppet mellan 1 maj och 30 september klockan 11.00 till 16.00, med undantag för midsommarhelgen då Naturum Gotland är stängt.

Läs mer på naturums egna hemsida: www.naturumgotland.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Naturum 50 år

Under 2023 fyller Naturum 50 år, vilket kommer att uppmärskammas extra under sommaren och under jubileumsdagen i september. Håll utkik här och på Naturums hemsida för mer historia om Naturum på Gotland.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Anders Flanking

Besöksadress

Visborgsallén 4

Postadress

621 85 Visby

Organisationsnummer

202100-2312

Följ oss