Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Ovälkomna gäster på naturum Gotland

Kollage med en färgglad portal med texten Welcome to the jungle och närbild av pappersblommor i gult och rött.

Foto: Laila Asterhag

På skärtorsdagen är det premiär för en ny utställning på naturum Gotland i Vamlingbo. I en lekfull utställning får vi stifta bekantskap med vresrosor, minkar, jättebalsamin och andra mindre välkomna gäster i den gotländska naturen.

I den nya utställningen ”Invasiva arter på Gotland” lyfts arter som kan vara nog så vackra, väldoftande och spännande, men som riskerar att ta över och tränga undan andra arter och som därför är ett hot mot vår inhemska flora och fauna.

– Det är en lekfull utställning som passar hela familjen. Delar av den är framtagen av Naturvårdsverket och Havs- och vattenmyndigheten och delar av den har vi byggt själva och anpassat efter gotländska förhållanden, berättar Laila Asterhag, föreståndare för naturum Gotland.

Naturums yngre besökare kan bland annat utforska en mystisk djungel befolkad av djur och växter som smitit ut i den gotländska naturen, pyssla, testa kunskaperna i ett quiz och pröva fiskelyckan i naturums fiskdamm.

– Medan barnen leker kan vuxna besökare passa på att lära sig mer om invasiva arter och om hur vi alla kan hjälpa till att bekämpa dem. På temat ”If you can´t beat them, eat them” bjuder vi också på tips om hur man kan använda invasiva arter i matlagningen. Här hittar man bland annat tips på tillagning av fisken svartmunnad smörbult och recept på kräm med parkslide, berättar Tiina Kumpula, naturvårdshandläggare på länsstyrelsen som arbetat med utställningen.

Utställningen premiärvisas under påsklovet, 6-13 april och pågår till och med 16 juli.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Anders Flanking

Besöksadress

Visborgsallén 4

Postadress

621 85 Visby

Organisationsnummer

202100-2312

Följ oss