Skyfallsliknande regn i Gotlands länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuell vädervarning.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Månadens klimathjälte ska inspirera fler att ställa om

Agneta Green är energi- och klimatsamordnare vid Länsstyrelsen i Gotlands län. På bilden leder hon en cykel, i bakgrunden skymtar länsstyrelsens byggnad på Visborgsområdet i södra Visby.

Agneta Green, energi- och klimatsamordnare vid Länsstyrelsen i Gotlands län, ingår i juryn.

Under 2023 görs en särskild satsning för att uppmärksamma goda exempel på lokalt klimatarbete på Gotland. Vid tolv tillfällen ska Månadens klimathjälte utses av en jury, där Länsstyrelsen i Gotlands län ingår.

Hotet mot klimatet är välkänt och det arbetas på otaliga håll med sådant som energieffektiviseringar, hållbara transporter, minskad konsumtion och alternativa energikällor.

– För att det ska bli en förändring behövs det alltid någon som tar initiativet, oavsett om det handlar om att lyfta på rumpan för att stänga av standby-läget på tv:n eller bygga solpaneler för en bostadsrättsförening eller starta en samåkningsgrupp i socknen. Det säger Agneta Green, energi- och klimatsamordnare vid Länsstyrelsen i Gotlands län.

Tidigare i år togs ett initiativ just med målet att lyfta fram drivande personer på Gotland. Idén till Månadens klimathjälte kommer från Gretas gamlingar, en grupp seniorer som inspirerats av klimataktivisten Greta Thunberg. Sedan sommaren 2019 arbetar de bland annat med manifestationer, klimatsamtal och studiecirklar för att öka medvetenheten kring klimatfrågorna på Gotland. Gretas gamlingar presenterade idén för Gotlands Media, och ett samarbete inleddes.

Det är allmänheten som nominerar genom att skicka in tips till Gotlands Media. Månadens klimathjälte utses sedan av en jury med representanter från Gotlands Media, Energicentrum Gotland och Länsstyrelsen i Gotlands län. Vinnarna presenteras efter hand i Gotlands Medias nyhetskanaler och får dessutom ett pris samt ett diplom.

Här kan du nominera någon du tycker gör ett bra klimatarbete Länk till annan webbplats.

– Månadens klimathjälte är ett fint initiativ där vi i juryn tillsammans kan visa konkreta exempel på saker som kan göras, både i det stora och det lilla, säger Agneta Green som representerar länsstyrelsen i juryn.

Medlemmarna i juryn bidrar alla med olika kompetenser. För länsstyrelsens del handlar det bland annat om att se på klimatfrågan ur ett brett perspektiv, så att klimatomställningen samtidigt bidrar till att nå andra samhällsmål. Juryarbetet ger samtidigt länsstyrelsen ökade kunskaper om vad som görs inom området på Gotland.

– Att media är med och lyfter fram de här exemplen tror jag bidrar till pratet hemma vid köksbordet. Vi behöver bli fler som lär oss om klimatomställningen. Vår acceptans för förändringen påverkar vilken väg som omställningen tar, säger Agneta Green, Länsstyrelsen i Gotlands län.

Initiativet Månadens klimathjälte ligger i linje med kampanjen Gotland ställer om. På kampanjens webbplats går det bland annat att lära sig hur man själv kan bidra till energi- och klimatomställningen.

Här finns mer information om kampanjen Gotland ställer om Länk till annan webbplats.


Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Anders Flanking

Besöksadress

Visborgsallén 4

Postadress

621 85 Visby

Organisationsnummer

202100-2312

Följ oss