Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Ut och njut av sol och
natur under sportlovet

Grillplats med tänd eld i vintrigt landskap med raukar i bakgrunden och ett litet vedförråd.

Varför inte passa på att grilla vid någon av våra eldstäder under sportlovet? Här vid eldstad i Folhammars naturreservat. Foto: David Skoog

Vecka 9 är här och för många innebär det sportlov. Passa på att dra igång årets friluftslivssäsong och kom ut i naturen, och i solen!

Även om det inte ligger någon tjockare snötäcke över hela vår ö, finns det ändå skäl till att ge sig ut i naturen under sportlovet. SMHI utlovar plusgrader och ett överlag ganska soligt väder, så varför inte packa ryggsäcken och ta med familjen på en utflykt? Här kommer några tips på vad ni kan hitta på under sportlovet.

Spana på fåglar

Utmed kusterna, vid vikar och strändängar samlas många fåglar för att mumsa på vad som bjuds just nu, och med en bra kikare eller ett skarpt öga kan man fånga många kryss till årets krysslista. Även i skogen, och vid fågelsjöarna finns det såklart fåglar. Ett tips är att kombinera fågelskådningen med en vandring eller annan utflykt. Ta med en fågelbok, kikare och kanske en kaka eller två och besök Paviken, Storsund eller bara ut längs kusten och kryssa några fåglar.

Vandra i naturen

Passa på att vandra någon av våra längre eller kortare vandringsleder på ön. Varför inte ge den nya Torsburgenleden en chans? Antingen en kortare delsträcka över dagen, eller så packar du en ordenlig ryggsäck och vandrar hela lederna med övernattning. Se bara till att ha ordentligt på fötterna, och var beredd på att det kan bli blött på sina ställen så här års. Du hittar öns längre leder under vår friluftssida.

Vandringsleder på Gotland.

Kryssa naturreservat

Ett bra sätt att upptäcka både kultur och natur på Gotland är att använda någon av våra krysslistor. Med dem kan du kryssa naturreservat eller kulturbesöksplatser och kanske upptäcka några nya som du inte besökt tidigare. En perfekt sysselsättning på sportlovet om man inte kan bestämma sig var man ska åka. Krysslistorna finns att hämta digitalt, i Länsstyrelsens reception eller på turistbyrån. Varför inte ha en liten tävling mot grannen om vilken familj som kryssar flest reservat under sportlovet?

Friluftsliv - Krysslista naturreservat

Kulturmiljöer - Krysslista kulturbesöksplatser

Laga mat i naturen

Vid många av våra naturreservat finns eldstäder och vedförråd. Du kan till exempel använda dig av krysslistan för att få en överblick av vilka de är. Det klassika är såklart att grilla en korv eller ett pinnbröd, men utmana dig själv och passa på att laga en riktigt god friluftsmiddag över öppen eld under sportlovet.

Snickra en holk

För den som hellre vill stanna hemma kan sportlovet vara en bra tid att snickra en fågelholk. Det är inte för sent att sätta upp fler holkar för de små fåglarna som behöver någonstans att bo. Och det är faktiskt ganska många fåglar som behöver någonstans att bo.

Bara njut

Även om det heter sportlov, måste man inte sporta sig trött. Det går alldeles utmärkt att ta med en termos varm choklad, en bok och en varm filt och sätta sig mitt ute i naturen och lapa sol. Utan några som helst krav på att bli svettig eller att få träningsverk.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Anders Flanking

Besöksadress

Visborgsallén 4

Postadress

621 85 VISBY

Organisationsnummer

202100-2312

Följ oss