Skyfallsliknande regn i Gotlands länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuell vädervarning.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Hjälp oss att rapportera dovvilt

Har du sett dovvilt på Gotland? Hjälp oss gärna att få en bättre bild av dovviltets antal och spridning i länet genom att rapportera in dina observationer på vår webbplats.

Dovhjortar har sedan ett antal år tillbaka funnits i hägn på norra Gotland. Vid några tillfällen har de tagit sig ut ur hägnen och bildat en vild stam.

– Vi vet att det finns ett drygt 30-tal individer på norra Gotland, men också att de i långsam takt har börjat sprida sig och bilda små satellitgrupper. Som ett första steg i en förvaltningsprocess för dovvilt behöver vi få mer kunskap om hur många de är och var de finns, säger Johan Månsson, vilthandläggare vid Länsstyrelsen i Gotlands län.

Dovvilt är betydligt större än rådjur och känns ofta igen på sina ljusa fläckar och på handjurens stora horn. Arten får jagas i hela landet.

Du som ser dovvilt på Gotland kan hjälpa oss med kartläggningen genom att ta en bild av djuren och rapportera in din observation via ett formulär på vår webbplats. Där beskriver du vad du har sett, var du har gjort observationen och bifogar din bild och eventuell kartbild.

Formulär för att rapportera dovvilt

Även om vi nu ser en viss spridning av dovvilt på Gotland så är det inte troligt att arten kommer att bli så etablerad att den skapar problem.

– Dovvilt förökar sig och sprider sig relativt långsamt, då de till skillnad från rådjur lever i flock. Att de skulle få en spridning liknande rådjurens är inte särskilt troligt. Nu behöver vi skaffa oss mer kunskap om stammen på Gotland, därefter kan vi gå vidare i förvaltningsprocessen och besluta om eventuella åtgärder om det skulle visa sig behövas, säger Johan Månsson.

I bildens ena halva ses ljusbruna hjortdjur beta på en äng. I bildens andra halva ses en man stå i skogen klädd i en jacka med Länsstyrelsen i Gotlands läns logotyp.

Montage. Dovvilt i flock och Johan Månsson. Foto: Mostphotos/David Skoog

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Anders Flanking

Besöksadress

Visborgsallén 4

Postadress

621 85 Visby

Organisationsnummer

202100-2312

Följ oss