• Koka vattnet – förorenat dricksvatten inom Visby vattenledningsområde

    Det kommunala dricksvattnet i Visby, Vibble, Västerhejde, Själsö, Brissund, Väskinde, Tofta, Västergarn och Eskelhem är förorenat av bakterien Clostridium. Region Gotland uppmanar alla med kommunalt dricksvatten i området att koka allt vatten innan man dricker det eller använder det till matlagning. Senaste nytt om händelseutvecklingen hittar du på www.gotland.se/kokavattnet

Snöfall i Gotlands länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuell vädervarning.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Tips på aktiviteter under jullovet.

Eldstad och vedförråd med ett mindre snötäcke. Det brinner en eld i eldstaden. I bakgrunden syns havet och man kan skymta några raukar.

Grillplatsen i Folhammar naturreservat är en av de grillplatser där det oftast finns ved att elda med. Foto: David Skoog

Julen står för dörren och för skolelever och många andra innebär det några veckors ledighet. Här kommer några tips på saker att göra när julmaten är färdigäten och Kalle Anka har tjattrat klart.

Vandra den nya Torsburgenleden

Från Kräklingbo i norr till naturreservatet Mullvalds strandskog i söder går en ny vandringsled vid namn Torsburgenleden. Den invigdes i slutet av november. Även om den sannolikt gör sig som allra bäst i lite varmare väder så finns det absolut anledning att testa en del av sträckan redan nu. Men se till att ta på ett par bra skor, då delar av leden kan vara lite blöt såhär års där spänger inte ännu kommit på plats.

Två pinnar med snurrat pinnbröd över öppen eld. Pinnbrödet är gulare än vanligt och man skymtar ett russin i ena.

Att göra pinnbröd med lussebullesmak ger extra julkänsla till friluftspicknicken.

Grilla pinnbröd med smak av jul

I många av våra och Region Gotlands naturreservat finns iordningställda eldstäder. Vid flera av dem finns även vedförråd. Passa på att ta med familjen eller några vänner ut till en eldstad och grilla lunch eller middag. Eller varför inte testa en av våra kulturhandläggares egna påhitt –Lussebullepinnbröd! Blanda en sats pinnbrödsdeg, men krydda med saffran och russin.
En given julklassiker över öppen eld!

Hårdtesta krislådan

Att se över sin krislåda är en bra rutin när man har några extra lediga dagar. Kanske behöver delar av nödprovianten bytas ut eller powerbanken laddas. Varför inte passa på att provlaga lite av nödprovianten på stormköket också så att du vet hur det fungerar om det skulle bli ett längre strömavbrott. Glöm inte att fylla på lådan med det du äter upp igen bara.

LÄNK: Läs mer om vad din krislåda bör innehålla, och hur din hemberedskap bör se ut hos krisinformation.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Börja det nya året med ny friluftsvana

Nytt år, nya möjligheter. Varför inte ge dig själv ett nyårslöfte som gör gott för hälsan och samtidigt ger avkoppling? Ge dig ut på ett vardagsäventyr, eller se till att komma ut i naturen en gång i veckan. Att vistas i naturen och ägna sig åt friluftsliv har stora effekter på hur vi mår, både fysiskt och psykiskt.

LÄNK: Läs mer om friluftslivets effekter på folkhälsan hos Folkhälsomyndigheten. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Leta reda på energitjuvar

Att vi alla behöver hushålla med elen har nog inte undgått någon. När vi är lediga och hemma går energikonsumtionen snabbt upp. Men ledigheten ger också möjlighet till att jaga eltjuvar i hushållet. Kanske du har något element som står på högre värme än vad som behövs, en frys som skulle må bra av en avfrostning eller några fönster som kan tätas bättre. Kanske har någon i bekantskapen en värmekamera du kan låna för att se om bostaden läcker värme någon stans?

LÄNK: Läs mer om energikrisen hos Energimyndigheten. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Hjälp en medmänniska – rensa garderoben

Det är många som har det tufft den här vintern, både i Sverige och utomlands. Tuffare ekonomi på hemmaplan och krig i Europa gör att fler än vanligt är i behov av sina medmänniskor. Passa på att gå ingenom garderoben, förrådet och garaget. Kanske finns det något du kan avvara till de som behöver det bättre? En jacka, en gasolkamin eller en bortglömd leksak som längtar efter nya barn att glädja. Att skänka till de som behöver det mest är nog den bästa julgåvan av dem alla.

God jul och gott nytt år!

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Anders Flanking

Besöksadress

Visborgsallén 4

Postadress

621 85 VISBY

Organisationsnummer

202100-2312

Följ oss