Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Världsarvet firas med körsång och fackeltåg

På fredag är det 27 år sedan som Hansestaden Visby utsågs till världsarv. I år fyller dessutom Världsarvskonventionen 50 år. För att fira det bjuder Visby världsarvsråd in till firande med kostnadsfria guidningar, tal av länsråd Anneli Bergholm Söder och pampig sång med Medeltidsveckans fackeltåg och kör.

Hansestaden Visbys världsarvsråd kommer under fredag eftermiddag att ha en egen bod på Stora torgets julmarknad. Där kan besökare bland annat få följa med på en guidning genom Visby tillsammans med kunniga guider från Gotlands museum, men även få lämna tips om framtiden för Hansestaden Visby.

– Vi hoppas på engagemang från både gotlänningar och besökare. Världsarvsrådet vill gärna ha tips om hur vi tillsammans kan göra världsarvet ännu mer hållbart och motståndskraftigt, idag och i framtiden, säger Louise Hoffman-Borgö, världsarvssamordnare vid Region Gotland.

Efter Medeltidsveckans invigning av medeltida jul kommer fackeltåget från Österport att tåga förbi Stora torget för att gemensamt sjunga ”Ja må Världsarvskonventionen leva”.

FN:s konvention med över 1000 världsarv i 167 länder har i ett halvt sekel arbetat för att bevara, använda och utveckla kultur- och naturmiljöer över hela världen. Hansestaden Visby finns upptagen på den berömda världsarvslistan tillsammans med ikoniska platser som Egyptens pyramider, Venedig och Yellowstone nationalpark. Med tiden har världsarven fått en allt viktigare roll när det gäller hållbar utveckling, internationellt samarbete och fred.

– Vi har ett ansvar att säkerställa att världsarven bevaras för all framtid. Men vi har också ett ansvar och uppdrag att kommunicera världsarvets värden och konventionens innehåll. Världsarven ska vara en del av samhället och bidra till samhällets utveckling, som besöksmål likväl som attraktiva miljöer att bo och verka i, säger länsråd Anneli Bergholm Söder.

Program den 9 december

Kl. 14.00-18.00: Välkomna till världsarvsrådets bod. Boden står längst ner mot restaurang Munkkällaren. I boden kan man spela världsarvsbingo och tycka till om världsarvet Visbys framtid. Vi bjuder även på varm glögg.

Kl. 14.00: Vandring i världsarvet tillsammans med kunniga guider från Gotlands museum. Samling sker vid boden. Guidningen är kostnadsfri med ett begränsat antal platser. Först till kvarn gäller.

Kl. 16.00: Vandring i världsarvet tillsammans med kunniga guider från Gotlands museum. Samling sker vid boden. Guidningen är kostnadsfri med ett begränsat antal platser. Först till kvarn gäller.

Kl. 17.50: Länsråd Anneli Bergholm Söder utbringar ett ”hurra” för världsarvskonventionen och stämmer tillsammans med Medeltidsveckans fackeltåg in i ett ”Ja må leva”.

Du kan även ta del av programmet i vår kalender

Kontakt