Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Det säkerhetspolitiska hotet mot Sverige

Två personer står på en scen och pratar för en publik.

”Framtiden är oerhört osäker. Vi är inne i en tid utan spelregler. Jag brukar kalla det för kronisk kristid. Den kommer vi att få leva med ett tag till.” Det sa Patrik Oksanen från Försvarshögskolan, en av flera föreläsare när länsstyrelsen bjöd in till en kväll om det säkerhetspolitiska hotet mot Sverige.

Omkring 300 personer kom på torsdagskvällen till Wisby Strand för att lära sig mer om det säkerhetspolitiska hotet mot Sverige, vad som görs nationellt och på Gotland för att möta hotet och vad vi alla kan bidra med.

– Att ni är här ikväll är en viktig pusselbit för att stärka vår motståndskraft. Ju mer vi kan och vet, desto starkare står vi tillsammans, sa länsråd Anneli Bergholm Söder när hon hälsade publiken välkommen.

Vårt sätt att leva är under konstant attack

Jenny Deschamps-Berger och Patrik Oksanen från Försvarshögskolan bidrog med ett nationellt och internationellt perspektiv. De beskrev en osäker omvärld och ett säkerhetspolitiskt läge som inte sett så här instabilt ut sedan andra världskriget.

– Det finns bara 21 länder kvar i världen som är fullt ut demokratiska och bara åtta länder med full pressfrihet. Vårt sätt att leva är ifrågasatt och under konstant attack, sa Jenny Deschamps-Berger.

Mycket görs för att höja vår förmåga

Vad görs då i Sverige för att möta hoten utifrån? Här lyftes bland annat MSB:s utskick av broschyren ”Om krisen eller kriget kommer” och den nyligen genomförda informationskampanjen till landets alla 16-åringar, den breda politiska viljan och de politiska beslut som tagits för att stärka både det militära och det civila försvaret och förstås att Sverige har ansökt om att bli medlem i Nato. Den särskilda satsning som länsstyrelsen och Försvarsmakten på Gotland har genomfört för att utveckla totalförsvaret i länet lyftes också som ett gott exempel.

– Gotland har kommit mycket längre än man gjort i övriga Sverige, sa Jenny Deschamps-Berger.

Vad som görs lokalt på Gotland utvecklades av Magnus Frykvall, chef för Gotlands regemente, Martin Gouthering, tillförordnad försvarsdirektör och säkerhetsskyddschef vid länsstyrelsen och Rikard von Zweigbergk, beredskaps- och säkerhetsskyddschef vid Region Gotland.

– Utvecklingen av det militära och det civila försvaret går hand i hand. På Gotland jobbar vi nära samman och tar höjd för det värsta scenariot, för höjd beredskap och krig. Genom att göra det höjer vi även vår förmåga att hantera en kris i fredstid, till exempel en skogsbrand, sa Martin Gouthering.

Vi har alla ett ansvar

Att försvaret av Sverige är ett gemensamt ansvar för alla oss som bor och lever här lyftes vid flera tillfällen under kvällen.

– Ibland känner vi oss små, men vi har alla ett lejon inom oss, precis som Ukraina visat sig vara ett lejon. Många små blir starka tillsammans, sa Patrik Oksanen.

Ulla Bäckström från Frivilliga Försvarsorganisationernas samarbetskommitté Gotland berättade under kvällen mer om vad vi alla kan göra för att bidra till totalförsvaret. Hon berättade bland annat om en basutbildning i totalförsvar som Frivilliga Försvarsorganisationerna genomför tillsammans med kyrkorna.

– Den är en bra teaser för ett fortsatt engagemang, sa hon.

Ulla lyfte även vikten av att vi alla ser över vår hemberedskap.

– Börja med att analysera din egen situation och diskutera just era förutsättningar hemma vid köksbordet. Hur många är ni i familjen, har ni husdjur att tänka på, har ni eget vatten? Vi som bor utanför stan har hyfsat goda chanser att klara oss själva i en vecka, men om man bor i en lägenhet i stan så kan det vara lite svårare, sa Ulla Bäckström.

Kontakt