Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Höstlovstips

Två barn går hand i hand med ryggen mot kameran genom en höstfärgad lövskog.

Att ta en utflykt till något av våra naturreservat med lövskog är en härlig upplevelse under hösten. Vackra färger och ofta gott om spännande svampar att undersöka. Bild från Bosarve Lövskog. Foto: David Skoog

Höstlovet är här och innebär en får många, framförallt barnen, en efterlängtad ledighet. Här har vi samlat lite tips på vad ni kan göra under höstlovet!

Besök Naturum

Naturum har extraöppet under höstlovet, den 3-6 november klockan 11.00–16.00. Här kan ni lära er mer om gotlands natur och historia och grillen är igång för de som vill grilla medhavd korv. Den 3–4 november är det fågelmatsverkstad där vi tillverkar fågelmat för den kommande vintern. och under lördagen är det även fågelholksbygge där du får hjälp och material till att bygga egna holkar. Materialet till fågelmaten kostar 20 kronor och fågelholksmaterialet 50 kronor.
Läs mer om naturum här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Utforska ett nytt naturreservat

Att greppa krysslistan eller utflyktsguiden och leta reda på ett gotländskt naturreservat som ni inte tidigare besökt kan vara starten på en härlig utflykt. Många av våra reservat har lövskogar som gör sig extra fina såhär på hösten, och med en svampbok kan man hitta många spännande saker bland löven. Se bara till att inte plocka några svampar som inte är helt säkra på är ätbara.

Vandra och grilla korv

Hösten är en härlig tid att vandra på. Det är inte för varmt, och inte för kallt och naturen bjuder på härliga färger. Passa på att ta de lite större barnen på en ordentlig långvandring utmed klintkustleden eller östkustleden och grilla er mat längs vägen vid någon av våra iordningställda grillar.

Vill ni inte gå så långt finns flera fina stigar och leder i många av våra naturrerservat också. Ni hittar alla våra naturreservat och kulturbesöksplatser under besöksmålslänken här ovanför. Eller så klickar ni på den här länken för att gå till besöksmålssidan direkt.

Bjud på en gotländsk måltid

Har ni besök över och lite tid att lägga på matlagningen? Varför inte passa på att prova att göra gotlands nya landskapsmåltid! Här är en länk till recepten.

Se över din krislåda

Efter höst kommer vinter och det kan vara läge att se över sin krislåda inför de kalla månaderna. Med lite extra tid över under höstlovet kan det vara bra att ta en titt i lådan så att man inte råkat norpa de där värmeljusen, eller använt upp gasolen till sommarsemestern. Det kan ju vara bra att ha den i ordning om det skulle bli strömavbrott under kalla januaridagar.

Njut av natthimlen

Nu är mörkret verkligen här och flera platser på Gotland lämpar sig väl för att skåda både norrsken och stjärnor då vi har förhållandevis lite ljusföroreningar här. Holmhällar, eller Bästeträsk är två exempel på området som lämpar sig bra för natthimmelskådning. Se bara till att ta med något varmt, och en bra lampa så du ser var du går.

Kontakt