Risk för gräsbrand i Gotlands länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Skogens dag i Fröjel på lördag

Två barn går hand i hand på skogsstig

Den 22 oktober är det Skogens dag vid Lilla Hajdes i Fröjel. Det blir en dag fylld med aktiviteter och lärande om skog och skogsbruk.

Gotland beskrivs sällan som ett ”skogslän” – ändå består nästan halva ön av skogsområden. På lördag, den 22 oktober, arrangeras Skogens dag vid Hajdes plantskola i Fröjel.

– Med skogens dag vill vi uppmärksamma skogens betydelse för Gotlands utveckling, säger Sanna Palomaa, landsbygdsdirektör vid länsstyrelsen.

Skogen bjuder på ved och virke till olika former av träförädling. Här möter vi en biologisk mångfald och här finns också rika möjligheter till olika former av friluftsliv. Dessutom gör skogen stor nytta för klimatet.

– Kort sagt, skogen har så många olika värden! Med Skogens dag vill vi att fler ska upptäcka den mångfacetterade resurs som vi har i den gotländska skogen, säger Sanna Palomaa.

– Vi vill visa att det inte behöver vara så komplicerat att komma ut i skogen, säger Mattias Vejlens, som är samordnare för friluftsliv vid länsstyrelsen.

Mattias Vejlens har med sig kompasser och bjuder in till en ”orientering om allemansrätten”. I övrigt blir det ett brett program som både riktar sig till den som äger och brukar skog och till alla andra som tycker att det är härligt att vara ute i skogen.

Program

  • Lär dig mer om ett hållbart skogsbruk och träffa experter som kan berätta om drönare i skogsbruket, föryngringsavverkning, plantering, röjning, gallring, naturvård, viltfrågor med mera.
  • Träffa företag och organisationer som arbetar med skog, träförädling och friluftsliv.
  • Roliga aktiviteter för barn och ungdomar. Det blir bland annat ponnyridning, luftgevärsskytte och täljarskola. Dessutom finns det möjlighet att exempelvis plantera en planta och träffa Skogsmulle.
  • Svamputställning.
  • Försäljning av kaffe och korv med mera.

Programmet pågår mellan klockan 10 och 14. Ingen entrékostnad. Sätt på kläder efter väder och ta med hela familjen till ett "öppet hus" ute i skogen!

Hitta till Skogens dag

Skogens dag anordnas vid Hajdes plantskola i Fröjel. Adressen är Fröjel, Lilla Hajdes 725. Det kommer att vara skyltat från väg 141 (som går mellan Klintehamn och Hemse) och väg 142 (som går mellan Hemse och Visby).

Arrangörer

Skogens dag genomförs i samarbete mellan Studieförbundet Vuxenskolan och organisationerna bakom Gotlands skogsstrategi: Mellanskog, LRF, Naturskyddsföreningen, Region Gotland, Skogsstyrelsen och Länsstyrelsen.

Kontakt