Risk för vattenbrist i Gotlands länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Det här är Gotlands nya landskapsmåltid

Foto: David Skoog

Gotland har fått en ny landskapsmåltid. Recepten bygger på tidlösa gotländska råvaror som länge varit en naturlig del av det gotländska köket, såsom stenkyrkeäpplen, lamm och ramslök.

– Det är fantastiskt roligt att äntligen få visa upp det som tagits fram tillsammans med tävlingsdeltagarna, säger landshövding Anders Flanking.

Under våren gick länsstyrelsen ut med en tävling där gotlänningarna fick skicka in sina förslag på Gotlands nya landskapsmåltid. För att utse en vinnare tillsattes en expertgrupp som tillsammans fick provsmaka förslagen.

– Det var inte helt lätt att enas om en förrätt, varmrätt och efterrätt. Alla förslag hade sin finess – så det slutade med att flera av rätterna slogs ihop, berättar Gunilla Lexell, projektledare vid länsstyrelsen.

Skaparna bakom menyn är Martin Ragnar, Björn Hjernquist, Anncatrin Hjernquist, Riina Noodapera, Mikael Wiflings, Dennis Jalonen och Victor Domnauer.

- Vi är så imponerade av alla matkreatörer som verkligen lagt ner tid och hjärta i sina förslag. Med hjälp av traditionella råvaror har de lyckats laga moderna och kreativa rätter som ”smakar” Gotland, säger Gunilla Lexell, projektledare vid länsstyrelsen.

Förrätt

Tartar på rimmad id med rostade ängshasselnötter, äpple, ramslöksaioli och knäckebröd på speltvete.

Varmrätt

Äppelbakat lammlägg från hånnlamb, rotfruktskaka med backtimjan, gotlandslinser i äppelsky, äppelchutney och Stafva covre.

Efterrätt

Äppelglass på stenkyrkeäpplen smaksatt med kanel och kardemumma, serverad med rödbetskaramell, Ragnarpuffar och äppelcrunch.

Foto: David Skoog

Laga landskapsrätterna hemma i ditt kök

Du måste givetvis testa Gotlands nya landskapsmåltid.
Ta del av recepten för Gotlands nya landskapsmåltid

Kontakt

Landshövding

Anders Flanking

Besöksadress

Visborgsallén 4

Postadress

621 85 VISBY

Organisationsnummer

202100-2312

Följ oss