Risk för vattenbrist i Gotlands länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Duvpest konstaterad i Visby

Duvpest har upptäckts på duvor i Visby. Viruset smittar inte till människa, men kan smitta andra fåglar. Länsveterinär Agneta Karlsson Norström uppmanar därför alla som har fjäderfän att vara observanta.

Under september rapporterade flera privatpersoner att de sett sjuka och döda duvor i Visby. Fåglarna har nu analyserats av Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) som kan bekräfta att fåglarna var smittade med duvpest.

Duvor som är smittade med duvpest kan föra smittan vidare till tamfjäderfä. Om dessa insjuknar byter sjukdomen namn till Newcastlesjuka, som är en epizootisjukdom, det vill säga allvarlig smittsam djursjukdom som genast ska anmälas till veterinär.

Sjukdomen angriper fåglarnas nervsystem, andningsorgan och tarm. Smittade fåglar behöver inte dö, men de kan sluta lägga ägg eller lägga onormalt formade ägg eller ägg med mjukt skal. Det är vanligt att smittade fåglar slutar äta och dricka.

– Newcastlesjuka är en anmälningspliktig sjukdom. Om dina fjäderfän har symtom på Newcastlesjuka ska du genast kontakta din veterinär, säger Agneta Karlsson Norström, länsveterinär vid Länsstyrelsen i Gotlands län.

Det finns i nuläget inga beslut om restriktioner kopplat till duvpest. På Jordbruksverkets webbplats kan du ta del av aktuell information:
Sjukdomar, hygienregler och antibiotikaresistens hos fjäderfän - jordbruksverket.se Länk till annan webbplats.

Kontakt

Landshövding

Anders Flanking

Besöksadress

Visborgsallén 4

Postadress

621 85 VISBY

Organisationsnummer

202100-2312

Följ oss