Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Om krisen kommer, har du tillräckligt med mat hemma?

Foto: Melker Dahlstrand, MSB

Den 26 september – 2 oktober är det åter dags för Krisberedskapsveckan. En nationell aktivitet som visar hur man kan hantera sin vardag vid exempelvis varubrist, energibrist eller långa elavbrott.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) leder kampanjen som i år har tema mat. Pandemin, invasionen av Ukraina och förra årets it-attack mot en butikskedja har aktualiserat behovet av svensk livsmedelsberedskap.

– Intresset för hemberedskap har ökat i och med det förändrade säkerhetsläget. Syftet med beredskapsveckan är att motivera de som ännu inte kommit igång att faktiskt fylla skafferiet. Vi vet aldrig när krisen kommer, så passa på att bunkra idag, säger Martin Gouthering, försvarsdirektör på Länsstyrelsen i Gotlands län.

Under kris eller krig behöver vi ändra våra matvanor. Köp sådant som du äter i vanliga fall och som uppfyller kraven på bra mat för kriser. MSB menar att bra krismat:

  • har lång hållbarhet
  • behöver inte kyl eller frys
  • kräver lite eller inget vatten vid tillagning
  • går snabbt att laga, viktigt om du lagar mat på spritkök
  • ger mycket energi. Vid en längre kris är det viktigt att komplettera med nötter och torkad frukt för att få tillräckligt med energi.

Enligt MSB ska du ha mat hemma för en vecka. Den maten kan exempelvis vara potatis, kål, morötter, ägg, bröd med lång hållbarhet, mjukost, havredryck, snabbpasta eller färdig blåbärs- och nyponsoppa.

Läs mer om hur du kan öka din hemberedskap på MSB:s webbplats:
Tillgång till mat i kris - msb.se Länk till annan webbplats.

Kontakt