Risk för skogsbrand i Gotlands länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Förberedelserna inför rösträkningen i full gång

Kollage av bilder med människor som sitter i en föreläsningssal, händer som räknar röster, händer som arbetar med övningsmaterial inför valet och ett nyckelband med texten Röstmottagare.

Valdagen den 11 september närmar sig. På länsstyrelsen är vi i full gång med förberedelserna inför den slutliga rösträkningen, som påbörjas den 12 september.

Under valnatten ansvarar länsstyrelserna för valnattsrapporteringen till Valmyndigheten. Det innebär att kommunernas valnämnder rapporterar sin preliminära rösträkning till länsstyrelsen, som sedan registrerar det preliminära resultatet så att allmänheten kan ta del av det på Valmyndighetens webbplats.

På måndagen efter valdagen börjar vi på länsstyrelsen arbetet med den slutliga rösträkningen. I Gotlands län kommer rösterna att räknas av ordinarie personal på länsstyrelsen som fått särskild utbildning för just detta uppdrag. Totalt 22 personer kommer att räkna de cirka 85000 gotländska rösterna i val till riksdag och kommunfullmäktige. Alla röster räknas manuellt och kontrollräknas minst två gånger i sluträkningen. På Gotland brukar sluträkningen vara klar på ett par dagar, i större län kan räkningen ta upp till två veckor.

Idag stod testräkning på schemat för våra rösträknare. Då går man igenom hela rösträkningsproceduren för att säkerställa att alla vet precis vad de ska göra när det blir skarpt läge om knappt två veckor. Förutom att kontrollräkna alla länets röster ska rösträknarna på länsstyrelsen räkna personkryssen för första gången och granska ogiltiga röster.

– Vi är väl förberedda för uppgiften, har goda rutiner för att upptäcka eventuella fel och känner oss trygga med att Sverige har ett robust och rättssäkert valsystem, säger Britt Silfvergren, valansvarig vid Länsstyrelsen i Gotlands län.

Rösträkningen är en allmän förrättning. Det betyder att vem som helst får komma och titta på när vi räknar rösterna 12-13 september. Tider för detta meddelas inom kort.

Kontakt