Aktuella varningsmeddelanden i Gotlands länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Kontrollera ditt röstkort

Närbild på ett kylskåp där en man sätter upp ett röstkort med en kylskåpsmagnet.

Foto: Valmyndigheten

Idag inleds förtidsröstningen i Sverige, och alla som har rösträtt i något av de svenska valen ska nu ha fått sitt röstkort skickat till sig. Om ditt röstkort innehåller felaktiga uppgifter eller om du saknar röstkort så kan du vända dig till oss på länsstyrelsen för att få hjälp.

Behöver du ett nytt röstkort?

Om du inte har fått eller inte har kvar ditt röstkort kan du få ett nytt så kallat dubblettröstkort. För att få kortet kan du kontakta Region Gotland, Valmyndigheten, en utlandsmyndighet eller oss på länsstyrelsen. Till Länsstyrelsen i Gotlands län kan du vända dig dagtid måndag-fredag under vecka 34-36. Du når oss på telefon 010-223 93 00 eller genom att besöka vår reception på Visborgsallén 4 i Visby. Receptionen är öppen måndag-fredag kl. 09.00-11.00.

Har du skyddade uppgifter/folkbokföringssekretess och behöver ett nytt röstkort så kan du inte vända dig till en kommun utan enbart till länsstyrelsen för att få hjälp. I kontakten med oss behöver du kunna identifiera dig med id-handling.

Om du är utlandssvensk och befinner dig i Sverige och vill förtidsrösta behöver du ett dubblettröstkort. Utlandsröstkortet du har fått används bara för röstning från utlandet.

Stämmer inte uppgifterna på ditt röstkort?

Om du anser att uppgifter på ditt röstkort är inkorrekta så kan du skriftligen begära rättelse hos oss på länsstyrelsen. Ett beslut om rättning måste fattas senast 12 dagar innan valet, det vill säga senast den 30 augusti, så kontrollera ditt röstkort och kontakta oss så fort som möjligt om någon uppgift inte stämmer. Begäran om rättelse av uppgifterna skickar du till Länsstyrelsen i Gotlands län, 621 85 Visby eller lämnar in i vår reception på Visborgsallén 4 i Visby mellan kl. 09.00 och 11.00 på vardagar.

Beroende på beslutet i din begäran om rättning kan du behöva beställa ett dubblettröstkort att ta med dig till förtidsröstningslokalen. Om du däremot röstar i din vallokal så behöver du inget röstkort.

Allt om Val 2022 på Valmyndighetens webbplats Länk till annan webbplats.
Länsstyrelsens roll som regional valmyndighet

Kontakt

Länsstyrelsen i Gotlands län

Telefon: 010‑2239000