Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Aldrig långt till nästa äventyr

Stolpe med skyltar: Husvagn, pil och cykel. Bakomsyns slingrande väg och gotländsk natur

Sommaren är en perfekt tid för strövtåg och nya upptäckter.

Tips till dig som är på väg ut i naturen

Sommaren är här! En perfekt tid för strövtåg och nya upptäckter. På Gotland finns det mer än 150 naturreservat som väntar på dig. Det finns några saker som är bra att känna till när du ger dig ut i naturen på ön.

Upptäck vår mångfald

Gotland har 80 mil kust och en varierande natur med steniga kuster, frodiga ängen, träsk och skogar. Det finns mer än 150 naturreservat på Gotland. På vår webbplats kan du se var de ligger och vad du hittar där. Där finns också en "krysslista" där du kan bocka av de reservat som du har besökt, friluftsbingo och tips på naturreservat som du når med kollektivtrafiken.

Tänk på att: Om det är många bilar vid ett besöksmål är det aldrig långt till nästa. Och vem vet? Du hittar kanske ett nytt favoritställe!

Hitta inspiration till ditt nästa besöksmål

Krysslista för kulturhistoriska besöksplatser Länk till annan webbplats.

Krysslista för gotländska naturreservat Länk till annan webbplats.

Tillåtet att tälta - Lista på naturreservat där tältning är tillåten Pdf, 139.9 kB.

Ö med öppna vägar

På Gotland finns det inte så många vägar där trafiken stoppas av ”Privat väg”. Du kan köra på vägar längsmed kusten på många platser.

Tänk på att: Kör bara på vägen, annars kan du skada mark och växter. Terrängkörningslagen gäller även om det inte finns förbudsskyltar. Du kan parkera tillfälligt längsmed vägen om du inte skadar mark, stör markägaren eller hindrar framkomligheten.

Terrängkörning: Motortrafik ingår inte i allemansrätten

Grillplatser med ved

I många naturreservat finns fina grillplatser som är utrustade med ved. Du kan använda den om du vill grilla eller njuta av en sprakande brasa i skymningen.

Tänk på att: Ha koll på om det råder eldningsförbud. I bestämmelserna till ett sådant förbud framgår det om du får grilla på dessa fasta grillplatser eller inte. Och var i alla lägen noga med att elden är helt släckt när du lämnar platsen.

Äventyr i träsken

Gotländska insjöar kallas för träsk. Här finns fina miljöer för dig som vill paddla. På flera platser kan du också hyra kanot eller kajak.

Tänk på att: Gotland är skyddsområde för flodkräftor. Om din båt har använts i insjöar på fastlandet kan den föra med sig kräftpest och måste saneras.
Recept på saneringsvätska: Tre delar rödsprit, en del vatten.

Om skyddsområdet för flodkräfta Länk till annan webbplats.

Mitt i havet – men brist på vatten

Gotland är omgivet av vatten. Ändå råder det ofta vattenbrist. På stora delar av ön är det bevattningsförbud.

Tänk på att: Det är många människor på Gotland på sommaren. Spara på vattnet. Alla droppar räknas.

Om bevattningsförbud på Region Gotlands webbplats Länk till annan webbplats.

Dagsturer till Gotska Sandön

I sommar kan du ta en dagstur till Gotska Sandön. Turerna går mellan den 29 juni och 17 juli. Resan kan bokas tidigast en vecka innan avfärd.

Om Gotska Sandöns nationalpark Länk till annan webbplats.

Varsamhet och hänsyn

Allemansrätten ger alla möjlighet att komma ut i vår fantastiska natur.

Tänk på att: Allemansrätten innebär också skyldigheter. Vi måste ta hänsyn till natur och djurliv, markägare och andra besökare.

Om allemansrättenKontakt