Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Visby blir fallstudie i internationellt världsarvsprojekt

Foto av Kruttornet och Strandpromenaden i Visby. Vågor slår in. Moln på himlen

Hur klarar världsarvsstaden klimatförändringar och andra kriser och störningar? Nu genomför expertnätverket ICOMOS en fallstudie i Visby.

I mer än 1 000 år har Visby formats av människorna i staden och villkoren i omvärlden. Hur klarar vår världsarvsstad och andra kulturhistoriska platser den påverkan som de utsätts för idag och kommer att utsättas för i framtiden? Den här veckan har det genomförts en workshop i Visby där expertnätverket ICOMOS tittar på det, tillsammans med forskare och representanter från regionen, länsstyrelsen och det lokala världsarvsrådet.

ICOMOS genomför en fallstudie i Visby som syftar till att hitta en metod för hur man mäter och skapar resiliens på kulturhistoriska platser – alltså vilken förmåga de har att motstå och återhämta sig från störningar och förändringar.

– Vi har diskuterat stadens identitet och har försökt att ringa in de värden som vi vill bevara. Det handlar både om världsarvsvärdet och om andra perspektiv, som exempelvis klimatförändringar och social hållbarhet, säger Kristin Löfstrand, kulturmiljöhandläggare på länsstyrelsen.

I slutet av augusti fortsätter arbetet med en ny workshop i Visby och vid årsskiftet ska fallstudien vara klar.
– Syftet med fallstudien är att utveckla en metod, men det är en förmån för oss att få ingå i det arbetet. Vi får bolla våra frågor med ICOMOS och får hjälp på traven i vårt lokala arbete, säger Kristin Löfstrand.

ICOMOS, International council of monuments and sites, är ett internationellt expertnätverk för yrkesverksamma inom kulturmiljösektorn. Organisationen verkar för att historiska miljöer bevaras och är ett rådgivande organ till Unesco.

Fallstudien i Visby är en del av projektet ”Connecting Practice”. Det är ett samarbetsprojekt mellan ICOMOS och International Union for Conservation of Nature, IUCN.

Kontakt