Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Gotska Sandöns första naturvårdsbränning är startad

Brand i mark i tallskog.

Historiens första naturvårdsbränning på Gotska Sandön är nu inledd. Foto: David Skoog

För första gången någonsin sker en naturvårdsbränning i Gotska Sandöns nationalpark. Ett 30 hektar stort område ska brännas under vecka 20.

Klockan 11.55 tändes elden i det södra av de tre delområdena som ska brännas under vecka 20 på Gotska Sandön. Totalt rör det sig om ett område på 30 hektar, sydost om fyrbyn i öns norra ände.

Förberedelserna har pågått under lång tid och under måndagen anlände bränningslaget och under tisdagsförmiddagen skedde de slutgiltiga förberedelserna för att tändningen skulle kunna ske vid lunchtid.

En kvinna tänder en eld i skogen med hjälp av en tändkanna.

Den första elden startades 11.55 under tisdagen av tändare Cecilia Öster. Ett historiskt ögonblick i Gotska Sandöns historia. Foto David Skoog

Då vinden är nordlig under tisdagen startades bränningen i den södra änden av bränningsobjektet. Då vinden ligger på från norr kommer den rök som blir att röra sig söder ut mot Fårö. Det är dock osäkert om den kommer synas från Fårö under tisdagen.

Bilden är näst intill helt täckt av rök. Det går att skymta en trädstam till vänster i bild.

Rökutvecklingen är hög och röken stiger snabbt uppåt och färdas under tisdagen söderut från Gotska Sandön. Foto: David Skoog

Under eldningen sker vattning av gränserna och gnistvakter patrullerar i skogen för att upptäcka eventuella gnistor som kan orsaka vilda bränder. Området övervakas även med drönare med värmekamera under bränningen.

På plats finns omkring 15 personer i bränningslag tillsammans med fem personer från länsstyrelsen, två från Gotska Sandön och en från Räddningstjänsten Gotland.

En man står och obeserverar en naturvårdsbränning, en brand, i skogen.

Bränningsledare Lars "Ampe" Ambrosiusson kontrollerar hur branden ter sig för att utvärdera hur bränningen ska fortskrida. Foto: David Skoog

Naturvårdsbränningen kommer att pågå sent in på kvällen under tisdagen och man fortsätter sedan med de delar som är kvar att bränna under onsdag och torsdag om det behövs. Efter det kommer en efterbevakning att ske kring brandområdet i flera dagar innan allt till slut släcks ned helt.

Kontakt