Aktuella varningsmeddelanden i Gotlands länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Vilka är Gotlands landskapsrätter?

Hur ser den typiska måltiden ut på ett gotländskt middagsbord så här en bit in på 2020-talet? Nu har du chansen att vara med och skapa Gotlands nya landskapsmåltid.
- På Gotland finns en gedigen matkultur, och nu har vi chansen att visa det för omvärlden, säger Gotlands landshövding Anders Flanking.

Stockholm har blivit utsedd till Europas Gastronomiska Huvudstad 2023. I samband med detta inbjuds Sveriges alla län att delta med bidrag till det gemensamma initiativet ”Nya svenska Landskapsrätter”. För att utse Gotlands landskapsrätt kommer länsstyrelsen arrangera en tävling där alla som vill kan skicka in sina bidrag.

– Länsstyrelsens förhoppning är att vi ska kunna presentera en landskapsrätt som alla kan känna sig stolta över. Jag tror att den här tävlingen kan bidra med kreativa nytolkningar av gotländska rätter, säger Gunilla Lexell, projektledare på Länsstyrelsen i Gotlands län.

Landskapsrätten ska vara en hel måltid bestående av förrätt, varmrätt och efterrätt. De som vill vara med och tävla kan antingen skicka in förslag på en rätt, som sedan kombineras med andra bidrag, eller en färdig trerätters måltid. Recepten ska innehålla gotländska råvaror och ha ett genomtänkt koncept.

– Vi ser gärna att de rätter som är med och tävlar även kan representera den gotländska matkulturen. Jag vill därför uppmuntra ett helhetstänk där man även tar hänsyn till gotländska drycker, måltidstraditioner, måltidstextiler, glas och porslin, säger Gunilla Lexell.

Tävlingen pågår fram till den 15 augusti. Därefter kommer en jury ta beslut om vilken förrätt, varmrätt och efterrätt som ska utgöra Gotlands landskapsmåltid.

– Vi har en matkunnig jury som representerar olika delar i mat- och livsmedelsnäringarna. De kommer bedöma rätterna utifrån både smak och utseende, berättar Gunilla Lexell.

Tävlingens jury består av:
• Anders Flanking, Landshövding i Gotlands län
• Anna Maria Bergholm Söder, länsråd
• Sanna Palomaa, landsbygdsdirektör
• Daniel Michaneck, studentkåren Rindi
• Karin Lekander, Restaurang och livsmedelsprogrammet
• Susanne Welin-Berger, Gotland Grönt Centrum
• Frida Ganshed, Gotlands Förenade Besöksnäring
• Erik Öhrn, Sustainable Speis
• Thomas Östlund, Svenskt Butikskött
• Josefin Jessen, avdelningschef måltid Region Gotland

Syftet med de svenska landskapsrätterna är att visa på Sveriges gastronomiska bredd och betydelse för landet. Bakom initiativet står Gastronomiska Akademien, Måltidsakademien och Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien med ambitionen att profilera svenska måltider för att stärka den nationella livsmedelsstrategin och utveckla den gastronomiska turismen i Sverige.

– Det här är någonting roligt som jag hoppas engagerar många gotlänningar. Jag tror att det här kan öka intresset för våra unika råvaror och måltider, och därmed bidra till landsbygdsutveckling, säger Anders Flanking.

Tävlingsinstruktioner

Om du önskar vara med i tävlingen kan du tävla med en enskild rätt eller med en hel landskapsmåltid bestående av förrätt, varmrätt och efterrätt. Tävlingen är öppen för alla!

Senast den 15 augusti måste du ha skickat in ditt bidrag till: landskapsratter.gotland@lansstyrelsen.se

Ditt tävlingsbidrag ska innehålla:

  • Recept på din rätt/måltid och en kort beskrivning av de lokala råvaror som ingår.
  • En förklaring på hur rätten bör presenteras med uppläggning och dukning.
  • Du får gärna lämna förslag på dryck och bifoga foton på din rätt/måltid.

Låt oss utveckla vårt gastronomiska arv på Gotland!

Kontakt