Risk för skogsbrand i Gotlands länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Fira nationalparkernas dag i Sveriges nästa nationalpark

Ett foto över Mölnermyr. På fotot syns våtmark omgiven av skog.

Foto: Mattias Vejlens

Den 24 maj är det nationalparkernas dag och det firar länsstyrelsen med en vandring i den planerade nationalparken i området runt Bästeträsk.
- Tanken är att informera om den nya nationalparken under tiden som vi tillsammans trampar upp en av de kommande vandringslederna vid Mölnermyr, säger Karolina Johansson, projektledare för bildandet av nationalparken.

Nationalparkernas dag äger rum den 24 maj varje år. Dagen lanserades 1999 av Europarc-federationen för att fira skyddade områden och Europas första nationalparker som invigdes i Sverige den 24 maj 1909. Inför årets firande bjuder länsstyrelsen in alla som vill till en vandring i Sveriges nästa nationalpark, i området runt Bästeträsk.

- Vandringen kommer följa en sträcka på totalt sex kilometer i Mölnermyr naturreservat som vi planerar att göra till en av nationalparkens vackra vandringsleder. Turen sker delvis på stig, men större delen i relativt öppen skogsmark utan stig. Vi rekommenderar därför att man har något stadigt på fötterna, säger Mattias Vejlens, friluftsamordnare på Länsstyrelsen i Gotlands län.

Under vandringen kommer det ges en guidning om den blivande nationalparkens vackra natur och vilka upplevelsevärden som finns i området. Väl framme vid Mölnermyr kommer alla vandrare få veta mer om våtmarken och dess betydelse för landskapet, grundvatten och den biologiska mångfalden.

- Det är ett utmärkt tillfälle att få lära sig mer om naturen och den kommande nationalparken, samtidigt som vi får frisk luft och en härlig stund tillsammans med andra friluftsintresserade. Det är också ett unikt tillfälle att faktiskt få vara med och trampa upp den nya nationalparkens första vandringsled, säger Karolina Johansson.

Vandringen sker kl. 10.00-14.00 tisdag den 24 maj. Samling sker längs väg 693 mellan Rute kyrka och Fleringe kyrka. Alla är välkomna!
Läs mer och anmäl dig till vandringen via länsstyrelsens kalender

Ett foto över Mölnermyr. På fotot syns våtmark omgiven av skog.

Foto: Mattias Vejlens

Kontakt