Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Påsklovstips!

Närbild på nipsippan

Den ovanliga nipsippan blommar i april och finns på en del platser på Gotland. Bland annat kan man stöta på den i Filehajdar.

Nästa vecka är påsklovsvecka för de skolbarnen på Gotland, och även många föräldrar passar på att ta ledigt för att vara med familjen och möta våren. Här samlar vi några tips på vad du och din familj kan göra under påskledigheten!

Besök Naturum hela påskhelgen!

Gotlands Naturum i Vamlingbo har påsköppet från skärtorsdagen (14/4) till annandag påsk (18/4) mellan klockan 11–16. Passa på att lära er något nytt om Gotlands djur, natur och historia i utställningsdelen eller delta i någon av alla aktiviteter som arrangeras under helgen.

Översiktsbild över en del av basutställningen vid Naturum Gotland.

I den fasta utställningen på Naturum kan man lära sig mer om Gotlands natur genom historien. Foto: David Skoog

Bygg en fågelholk

Skärtorsdagen 13:00 – 16:00

Våren är här och fåglarna letar efter någonstans att bo. Under skärtorsdagen hålls en kurs i fågelholksbygge på Naturum där alla får hjälp med att bygga en holk till självkostnadspriset 50 kr.

Gå på vernissage

Långfredagen 11:00 – 16:00

”Gotlandsljus”
Niclas Ahlberg, en av Sveriges främsta naturfotografer ställer ut på Naturum och signerar även sin bok ”Ljusets avsked och återkomst”

”Stendjur”
En miniutställning av barnboksförfattaren Helen Rundgren. Hon signerar även sin bok ”Stendjur, en lekfull bok om fossiler”

Äggjakt på Naturum

Påskafton 11:00 – 16:00

Spana på djurlivet i gryningen

Gotland kanske inte kan mäta sig med Hornborgasjön där tusentals tranor flockas varje år, men de passerar under våren även förbi här. Med lite tur kan man spana på dem vid några våra våtmarker. Och även om man inte ser några tranor, eller annat spännande djurliv, kan en gryning ute i naturen med en kopp choklad vara väl vart bara det.

Två tranor bland spatserar på en myr. Tranornas ben syns inte då det är högt gräs. I bakgrunden är barrskog, med några döda träd.

Några tranor spatserar på Storvide myr i gränsen mellan naturreservaten Stora Vede och Ölbäck i slutet av mars 2022. Foto: David Skoog

Kryssa ett naturreservat

153 naturreservat finns att besöka runt om på vår ö, och för den som vill ”kryssa” något nytt är påskledigheten ett perfekt tillfälle. Kanske är det just i påsk ni gör ert första besök till Västra märgelgraven och smyger på vårfåglarna från gömslet, eller betar av första sträckan utmed Klintkustleden i Hall-Hangvar. Tänk bara på att vissa reservat, eller delar av vissa reservat just nu har tillträdesförbud på grund av fågelskydd, så var uppmärksam på skyltning ute i naturen.

Här kan du ladda ner årets krysslista. Pdf, 2.3 MB.

Montage: Storabilden visar någon som står i naturen och håller ett dokument med en stor lista över naturreservat med kryssrutor. Bilden är tagen från personens perspektiv. Uppe i högra hörnet är dokumentet inklippt för att visa hur det ser ut. En folder med bildframida.

Krysslistan finns att hämta vid länsstyrelsens reception, turistbyrån i Visby och på Naturum i Vamlingbo. Den går även att ladda ner.

Laga mat vid våra eldstäder

I många av våra reservat finns iordningställda eldstäder, och vad är bättre än att njuta av vårsolen vid en brasa med en korv? Använd dem gärna, och bjud med några vänner, men tänkt på att det just nu är ganska stor risk för gräsbrand runt om på ön. Så se till att ha med något att släcka med, och elda bara på platser där du är trygg med att du har kontroll.

Grillplats i naturen utmed kusten.

Utmed Klintkustleden i Hall-Hangvar naturreservat finns flera grillplatser där det även finns ved att elda med. Foto: David Skoog

Kontakt

Landshövding

Anders Flanking

Besöksadress

Visborgsallén 4

Postadress

621 85 VISBY

Organisationsnummer

202100-2312

Följ oss