Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Nu rullar Demokratistugan in i Visby

En gul stuga på ett torg. Människor rör sig på väg in och ut i stugan. I bild syns också en rund knapp med texten Vår demokrati - Värd att värna varje dag.

Demokratistugan. Foto: Daniela Auerbach

2021 fyllde den svenska demokratin 100 år. Det har under det gångna året uppmärksammats på flera sätt, bland annat med ett turnerande mobilt kunskapscenter, en Demokratistuga. Demokratistugan avslutar nu sin resa genom landet med ett stopp i Visby. Under tre dagar bjuds på föreläsningar, utställning och diskussioner om aktuella ämnen, både i själva stugan och runtom i Visby.

1921 genomfördes det första riksdagsvalet där både män och kvinnor hade rösträtt. I samband med jubileet förra året tog kommittén Demokratin 100 år fram en Demokratistuga där besökarna kan lära sig mer om den svenska demokratins historia, nutid och framtid.

Den 24-26 mars står stugan uppställd utanför Österport i Visby. Här kan man bland annat besöka en utställning om den svenska demokratin, bygga ett demokratitorn, snurra på samtalssnurran eller skapa poesi i demokratins namn. I samband med Demokratistugans Gotlandsbesök anordnar länsstyrelsen tillsammans med flera andra aktörer demokratidagar med samtal och föreläsningar om allt från totalförsvar, krisberedskap och försvarsvilja till jämställdhet, klimatutmaningar och brottsförebyggande arbete.

– Under de hundra år som gått sedan Sverige blev en demokrati har vi många gånger påmints om att demokratin inte är självklar. Sällan har det varit viktigare att stå upp för de värderingar som den svenska demokratin bygger på än just nu. Jag hoppas att många gotlänningar tar chansen att besöka Demokratistugan och framföra sina åsikter om hur demokratin kan fortsätta att utvecklas under de kommande hundra åren, säger landshövding Anders Flanking.

Demokratidagarna invigs utanför Österport torsdag 24 mars kl. 16.00 av Peter Örn, ordförande i kommittén Demokratin 100 år och landshövding Anders Flanking.

Hela programmet för Demokratidagarna

Kontakt