Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Rivstarta vårens friluftsliv under sportlovet

Närbild på ett vedträ som brinner och är delvis förkolnat. Ovanför hänger ett grillgaller.

I många av våra naturreservat finns iordningställda grillplatser och vedförråd.

I mångas kalendrar står det ”sportlov” med stora bokstäver över veckan som kommer. Skolorna är stängda och många föräldrar passar på att ledigt från jobbet. Här kommer våra tips på saker att göra under ledigheten.

Den meteorologiska våren har officiellt kommit till ön och väderleksrapporterna flaggar för soligt väder. Ett ypperligt tillfälle att rivstarta årets friluftslivssäsong, om den inte redan är igång. Ta med familjen ut i den gotländska naturen och gör det ni tycker mest om under sportlovet.

Vandra

Passa på att vandra någon av våra längre vandringsleder på ön. Antingen en kortare delsträcka över dagen, eller så packar du en ordenlig ryggsäck och vandrar hela lederna Östkustleden eller Klintkustleden. Se bara till att ha ordentligt på fötterna, och var beredd på att det kan bli blött på sina ställen nu när snö smälter och vattenståndet är högt.

Skåda fågel

Även om inte den ståra vårsäsongen för fågelskådning riktigt kommit igång finns det många spännande fåglar att kika på i den gotländska naturen just nu. Utmed kusterna, vid vikar och strändängar samlas många fåglar för att mumsa på vad som bjuds. Men även i skogarna, och vid fågelsjöarna finns det mycket att se med rätt kikare och lite skarpa ögon. Ta med en fågelbok, kikare och kanske en kaka eller två och besök Paviken, Storsund eller bara ut längs kusten och kryssa några fåglar.

Kryssa naturreservat

Om man inte kryssar fågel, kan man alltid kryssa naturreservat. Årets upplaga av den populära krysslistan över gotländska naturreservat finns att hämta digitalt, i Länsstyrelsens reception eller på turistbyrån. Den ger även en bra översikt över vilka naturreservat som har stigar, parkeringar, vandringsleder och olika sevärdheter. Varför inte ha en liten tävling mot grannen om vilken familj som kryssar flest reservat under sportlovet?

Laga mat i naturen

Vid många av våra naturreservat finns eldstäder och vedförråd. Du kan till exempel använda dig av krysslistan för att få en överblick av vilka de är. Det klassika är såklart att grilla en korv eller ett pinnbröd, men utmana dig själv och passa på att laga en riktigt god friluftsmiddag över öppen eld under sportlovet.

Snickra en holk

För den som hellre vill stanna hemma kan sportlovet vara en bra tid att snickra en fågelholk. Det är inte för sent att sätta upp fler holkar för de små fåglarna som behöver någonstans att bo. Och det är faktiskt ganska många fåglar som behöver någonstans att bo.

Bara njut

Även om det heter sportlov, måste man inte sporta sig trött. Det går alldeles utmärkt att ta med en termos varm choklad, en bok och en varm filt och sätta sig mitt ute i naturen och lapa sol. Utan några som helst krav på att bli svettig eller att få träningsverk.

Ha ett underbart sportlov!

Här kan du ladda ner krysslistan Pdf, 2.3 MB, öppnas i nytt fönster.

Kontakt